Nieuws
maandag, 02 dec 2024

Vlaamse OCMW’s moeten cliëntelisme met leeflonen voorkomen

Het Vlaams Belang betreurt dat de Vlaamse regering geen maatregelen wil nemen om cliëntelisme met leeflonen zoals in het Anderlechtse OCMW uit te sluiten. “We moeten ervoor zorgen dat steun enkel terechtkomt bij mensen die er effectief recht op hebben”, zegt Vlaams Parlementslid Michiel Awouters. “Ook in Vlaanderen zijn er signalen dat er onregelmatigheden zijn. Bovendien gaat maar liefst 53 procent van het totale leefloonbedrag naar niet-Belgen. We moeten kritisch durven zijn over de werking van de Vlaamse OCMW’s. Dat is noodzakelijk om een warm en sociaal beleid te kunnen voeren voor onze mensen.” 

Uit de Pano-reportage van VRT blijkt dat er bij het OCMW van Anderlecht zwaar gefraudeerd wordt bij de toekenning en de uitkering van de leeflonen. Adviezen van maatschappelijk werkers die in de wind worden geslagen, wachttijden die niet gerespecteerd worden en leeflonen die onterecht worden uitbetaald, creëren er een unieke mix van chaos en cliëntelisme. Aangezien de Vlaamse Regering bevoegd is voor de organisatie van de lokale besturen, waaronder dus ook de OCMW’s, leeft dit schandaal niet alleen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, maar ook in het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang vroeg Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) of zij bijkomende maatregelen wil nemen om cliëntelisme zoals in het Anderlechtse OCMW uit te sluiten.

“Hoewel het Anderlechtse OCMW-schandaal vooral een zaak van PS-cliëntelisme is, zijn er ook in Vlaanderen signalen dat er onregelmatigheden zijn met leeflonen”, zegt Awouters. “We zien dat soortgelijke dossiers ook hier, zonder aantoonbare reden, anders behandeld worden. Daarnaast getuigen OCMW-voorzitters dat ze kandidaat-leefloners ontvangen, wat de deur naar cliëntelisme wagenwijd openzet.”

“Leeflonen moeten dienen voor onze mensen”

Crevits wil echter niet weten van bijkomen initiatieven. Opmerkelijk genoeg vond de N-VA het niet kunnen dat er vragen gesteld worden over de OCMW’s in Vlaanderen en moeten we alle vertrouwen hebben dat zij goed omgaan met de middelen die ze hebben. “Blijkbaar is het volgens sommige partijen niet toegestaan om kritische vragen te stellen over de Vlaamse OCMW’s”, aldus Awouters. “Als er signalen van onregelmatigheden zijn, is het onze taak om te onderzoeken of er inderdaad zaken zijn die niet conform de wetgeving verlopen en of die ook effectief beter kunnen.”

De leefloonuitgaven tonen bovendien de impact aan van de massamigratie op onze sociale zekerheid. “Maar liefst 53 procent van het totale leefloonbedrag gaat naar niet-Belgen”, herinnert Awouters eraan. “Dat is een van de vele prijzen die we als samenleving betalen voor al het nieuwe kiesvee dat de socialisten en co hierheen willen halen. Vlaams geld in Vlaamse handen houden en grip krijgen op onze grenzen zijn de meest sociale maatregelen die we kunnen nemen. Die middelen hebben we hard nodig om een warm en sociaal beleid te kunnen voeren voor onze mensen.”