Persberichten
vrijdag, 21 apr 2023

Vlaams Belang blijft zich radicaal verzetten tegen kilometerheffing en pleit voor wegenvignet

Het Vlaams Belang blijft zich radicaal verzetten tegen de invoering van een kilometerheffing in Vlaanderen en bepleit de invoering van een wegenvignet. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil de kilometerheffing opnieuw op tafel leggen, naar eigen zeggen als onderdeel van een nieuw pakket klimaatmaatregelen. “Dit rekeningrijden is onrechtvaardig”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “We hebben de kilometerheffing al eens klein gekregen en zullen daar ook deze keer in slagen.”

Chauffeurs per gereden kilometer een bedrag laten betalen om hen aan te zetten minder met de auto te rijden. Het is een voorstel dat blijft opduiken en waar het Vlaams Belang zich steeds tegen heeft verzet. Peeters stelt in een nota voor om de kilometerheffing in 2027 in te voeren voor bestelwagens en in 2029 voor personenwagens.

“De meeste werknemers kunnen hun uren niet kiezen en zijn veroordeeld tot de spits”

“Dit rekeningrijden is onrechtvaardig”, zegt Claes. “De meeste werknemers kunnen hun uren niet kiezen en zijn veroordeeld tot de spits. Zij zouden jaarlijks honderden euro’s extra moeten betalen.” De kilometerheffing werd vorige legislatuur al voorgesteld door de voorganger van Peeters Ben Weyts (N-VA), maar hij trok het voorstel weer in onder druk van het Vlaams Belang. “We hebben de kilometerheffing al eens klein gekregen en zullen daar ook deze keer in slagen. Er is geen draagvlak voor al die zogenaamde klimaatmaatregelen van de Vlaamse regering die geen impact hebben, maar het leven van de gewone Vlaming enkel duurder maken.”

Het Vlaams Belang breekt ook nogmaals een lans voor een wegenvignet. “De verkeersbelasting kan daardoor op de schop en worden vervangen door een vignet”, aldus Claes. “Hierdoor zullen ook buitenlandse chauffeurs meebetalen voor het gebruik van onze infrastructuur”