Persberichten
zaterdag, 26 apr 2025

Regering-De Wever laat asielbeleid verder escaleren

Foto: iStock. Regering-De Wever laat asielbeleid verder escaleren

Nu de beleidsnota’s langzaam binnensijpelen en de begroting eindelijk raadpleegbaar is, komt zwart op wit vast te staan dat de met veel toeters en bellen aangekondigde kentering in het asiel- en migratiebeleid in de realiteit onbestaande is. “De asielkosten liggen voor het eerst zelfs hoger dan 1,1 miljard euro”, zegt Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “De dotaties aan Fedasil stijgen verder met 40 miljoen euro, tot zomaar eventjes 826,2 miljoen euro, terwijl voor de terugkeer van asielzoekers nauwelijks middelen worden vrijgemaakt. De regering-De Wever is Vivaldi 2.0.

“Het is alsof we de begroting van de Vivaldi-regering bekijken”, merkt Vermeersch op. “Ook dit jaar komen de asielkosten in elk geval ver boven het miljard uit.” Heel wat uitgaven zitten her en der over verschillende begrotingsartikelen verspreid. Zo gaat er opnieuw ruim 180 miljoen naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), zij registreren de asielzoekers. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), dat de asielverzoeken beoordeelt, ontvangt dan weer 59 miljoen euro.  Terwijl enkele migratiekosten op het eerste gezicht lijken te stagneren of lichtjes te dalen, zijn vooral de stijgende kosten opvallend. Zo is, wat het Federaal Europees Fonds voor Asiel en Migratie (AMIF) betreft, in de vastleggingen een toename van 28,5 procent waar te nemen, van 61,1 miljoen euro naar 78,5 miljoen.

Wat dan weer wel in dalende lijn ligt, zijn de kosten voor de repatriëring en de verwijdering van ongewenst geachte personen. Die dalen met 21,3 procent, van 4,6 miljoen euro naar 3,6 miljoen. “Op het gigantische asielbudget lijkt dit misschien niet veel”, aldus Vermeersch, “maar het is veelzeggend voor het gebrek aan intensiteit waarmee de regering-De Wever wenst te investeren in de repatriëring van mensen die geacht worden te vertrekken.”