Gedwongen huwelijken moeten keihard worden aangepakt

Tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement fileerde Vlaams Belang-parlementslid Adeline Blancquaert het falende beleid rond gedwongen huwelijken. Ze klaagde het wegkijkgedrag van de regering aan en hekelde het gebrek aan daadkracht in de beleidsnota van bevoegd minister Caroline Gennez (Vooruit). "Amper één zin over deze schande. En de maatregelen die u vandaag opsomt, hoorden we vijf jaar geleden van de vorige Vlaamse regering ook al", klonk het.
Blancquaert verwees naar een pakkend dossier van De Morgen, met getuigenissen van slachtoffers die zich compleet in de steek gelaten voelen: "Er is geen georganiseerde aanpak. België loopt achter. En slachtoffers voelen zich niet gehoord." Minister Gennez verweerde zich met verwijzingen naar CAW’s, projectoproepen en de ondersteuning van ngo’s als GAMS. Maar volgens Blancquaert is dat onvoldoende: "Als u zich daar met elke vezel tegen verzet, toon dat dan ook in beleid. Niet met obligate zinnen, maar met actie."
“Schaf die massale huwelijksmigratie af. Straf huwelijksdwang keihard”
In haar slotrepliek ging Blancquaert nog een stap verder. Ze benoemde onomwonden de culturele wortels van het probleem: “Ik begrijp natuurlijk dat het voor onze linkse collega’s electoraal niet gemakkelijk is om dat islamitische patriarchaat op de vingers te tikken. Maar die problematiek is en blijft reëel.” Ze wees op onthutsende cijfers: meer dan 50 procent van de gedwongen huwelijken gaat gepaard met fysiek geweld; 30 procent zelfs met doodsbedreigingen.
Volgens het Vlaams Parlementslid zal de problematiek niet verdwijnen met wegkijken of politiek correct taalgebruik. “Ga voor een keiharde bestraffing en een keiharde aanpak. Doe er eindelijk iets aan”, concludeerde ze. “Stop de massale huwelijksmigratie. Straf huwelijksdwang keihard. En help die jonge slachtoffers juridisch en materieel, zodat ze kunnen ontsnappen aan het juk van hun families.”