Nieuws
zaterdag, 20 mei 2023

Nieuwe militaire steun aan Oekraïne: “Eigen capaciteiten komen in gedrang”

Het Vlaams Belang blijft Oekraïne steunen, maar plaatst vraagtekens bij de impact van het nieuwe militaire steunpakket op onze eigen defensie. Sinds het begin van de oorlog is namelijk al voor meer dan 230 miljoen euro aan militaire hulp naar Kiev gestuurd. Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman ondervroeg defensieminister Dedonder (PS) over de kwestie. “Wij hebben ons altijd uitgesproken voor levering van defensieve uitrusting en wapens aan Oekraïne, zodat het zijn soeverein grondgebied tegen de Russische agressie kan verdedigen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman. “Maar het laatste steunpakket is nog niet geleverd, of we kondigen al een nieuw aan. Dat weegt op onze eigen begroting en capaciteiten.”

Premier Alexander De Croo kondigde op 4 mei tijdens een ontmoeting met Oekraïens president Zelensky en Nederlands premier Mark Rutten nieuwe militaire steun aan voor Kiev. Het laatste steunpakket heeft een waarde van zo’n 46 miljoen aan militair materieel, dat gedeeltelijk uit de eigen voorraden en gedeeltelijk uit nieuwe aankopen moet komen. “De totale waarde van al onze militaire steun aan Kiev bedraagt ondertussen al meer dan 230 miljoen euro, een gigantisch bedrag”, vervolgt Creyelman. “We moeten ons toch beginnen afvragen waar al dat geld vandaan komt, in het land met de slechtste begroting van de EU.”

Het Vlaams Belang stelt zich tevens vragen bij de impact van de opeenvolgende steunpakketten op de beloofde investeringen in nieuw materieel voor de eigen defensie. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) had met haar STAR-plan namelijk een grote investeringsenveloppe met het modernste militair materieel vooropgesteld voor de Belgische Defensie. “We stellen vast dat verschillende aankoopdossiers, waaronder een zéér cruciaal ballistisch antirakettenschild, on hold gezet zijn omwille van gebrek aan budget”, gaat Creyelman verder. “De tegenvallende factuur van de nieuwe fregatten was hiervoor aanleiding en nu blijven we Sinterklaas spelen met militair materieel… En zo blijken de beloften in het STAR-plan aankondigingspolitiek.”

Creyelman en zijn partij blijven wel achter militaire steun staan, maar benadrukken het verdedigende aspect. Een levering van gevechtsvliegtuigen, zoals de F-16, vinden zij een brug te ver. “Een aantal Europese landen zet druk met de zogeheten F-16-coalitie om dit type gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren, maar dat zou een verdere escalatie te dicht bij brengen”, besluit Creyelman. “We kunnen ook niet leveren wat we zelf nodig hebben, aangezien de bestelde F-35’s er nog niet zijn.”