Regering-De Wever hangt een rookgordijn op met begroting

Eén groot rookgordijn en een blauwdruk van de mislukkingen van Vivaldi. Zo vat het Vlaams Belang het Paasakkoord van de federale regering samen. In dit akkoord, dat zopas werd bekend gemaakt, wordt meer duidelijkheid verschaft over hoe de federale ministers de beperking van de werkloosheid in de tijd opvatten, naast strengere asiel- en migratiewetgeving en extra geld voor justitie en defensie.
Begroting
De uitgaven voor Defensie gaan eindelijk naar 2 procent van het bbp, maar over de wijze waarop dat gebeurt hangt mist. “De minister van Begroting Vincent Van Peteghem maakte er een paar weken geleden nog een punt van dat de extra lasten voor Defensie niet mochten worden doorgeschoven, maar de regering doet dat nu dus wel: de discussie rond de financiering wordt uitgesteld en boekhoudkundige trucs worden toegepast”, stelt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De regering-De Wever grijpt daarbij naar camouflagetechnieken: bestaande uitgaven worden in een militair jasje gestoken om ze te doen lijken op defensie-uitgaven. Van de bevroren Russische tegoeden, goed voor 1,2 miljard euro dit jaar, werd al 1 miljard euro uitgedeeld aan Oekraïne. Daarvan schiet dus nagenoeg niets over. De uitzonderlijke dividenden bij Belfius zijn eenmalig en dus niet structureel. De Wever schuift de financiering van het defensiebudget vooruit als een sneeuwbal, maar hoe langer dat duurt, hoe groter deze wordt en hoe moeilijker het wordt om deze te ontwijken“, aldus Wouter Vermeersch.
Defensie
Hoe de broodnodige structurele financiering van het defensiebudget gaat worden gerealiseerd, is evenmin duidelijk. “Er wordt veel gepraat over materiaal, personeel en infrastructuur maar er is nog steeds geen enkele duidelijkheid hoe dit gaat worden betaald. Ondertussen tikt de tijd en vergroot de kwetsbaarheid van dit land met de minuut”, stelt Kamerlid Annick Ponthier. “De Wever en Francken hebben énkel duidelijkheid over de 500 miljoen uit een uitzonderlijk dividend van Belfius en het miljard dat naar Oekraïne moet vloeien via de Russische tegoeden. Eenmalige hocus-pocus, maar geen structurele financiering dus. Zeker wanneer men de NAVO-norm van 2% naar 3%-3,5% zal optrekken komt België voor een onmogelijke budgettaire opdracht.”
Pensioenen
De grote 'pensioenhervorming' zal blijkbaar opnieuw fragmentarisch gebeuren. Volgens Kamerlid Ellen Samyn wordt dit andermaal een gemiste kans: “Er is sprake van het aanpassen van delen met de programmawet. De eigenlijke pensioenhervorming (wegens verplichting van Europa in functie van het relancegeld) zou pas dit najaar landen. Indien er hier en daar slechts maatregelen worden genomen, bestaat de grote vrees dat er op hetzelfde elan wordt doorgegaan als Vivaldi. Het planbureau is overigens nog bezig aan haar berekening, dus momenteel berust alles nog op hypothesen.”
Justitie
Het is een positieve zaak dat er extra budget is voorzien om te proberen de puinhopen binnen Justitie (gedeeltelijk) weg te werken. “De vraag is evenwel of dat budget voldoende zal zijn, en vooral of het zal worden aangewend voor de juiste noden. Dat zal moeten blijken uit de begrotingstabellen die pas eind deze maand aan het parlement worden overgemaakt”, verduidelijkt Kamerlid Marijke Dillen. “Het met veel toeters en bellen aangekondigde plan van de minister van Justitie Annelies Verlinden om, in de strijd tegen de overbevolking van de gevangenissen, gevangenen die hier illegaal verblijven naar gesloten terugkeercentra te verplaatsen is alleszins plat populisme. De minister is over deze centra niet eens bevoegd, én deze centra zijn daar niet eens op voorzien. Er zijn daar ook geen cipiers”, zegt Kamerlid Marijke Dillen.
Asiel en migratie
Op vlak van asiel en terugkeer zijn de crisismaatregelen in het Paasakkoord helaas ruim onvoldoende. De voorgestelde asielmaatregelen hebben als doelstelling de asiel- en opvangcrisis te beheren. Wat het beheersen van de crisis betreft, blijven de broodnodige maatregelen helaas compleet uit, vat Kamerlid Francesca Van Belleghem samen: “Het crisispakket bevat bovendien geen enkele maatregel om de terugkeer van illegalen op te krikken: geen woonstbetredingen, geen heropening van terugkeercentra voor gezinnen en geen druk op op derde landen om hun illegale en criminele onderdanen terug te nemen”.
“Het is duidelijk dat met dit Paasakkoord daadkrachtige maatregelen vijgen na Pasen zullen zijn"
Vijgen na Pasen
Voor fractieleidster Barbara Pas is het duidelijk dat de regering-De Wever de zoveelste regering van gemiste kansen wordt. “De asielcrisis pak je enkel aan met een daadkrachtig en uitgebreid pakket van maatregelen, en dat is met dit Paasakkoord van de regering-De Wever geenszins het geval”, stelt fractieleider Barbara Pas. “Het is duidelijk dat met dit Paasakkoord daadkrachtige maatregelen vijgen na Pasen zullen zijn. Het lijkt een voortzetting van Vivaldi, de totale miskenning van de bescherming van de burgers inbegrepen”