Nieuws
dinsdag, 08 okt 2024

Niet enkel in grootsteden is harde aanpak van allochtoon geweld een noodzaak

Foto: iStock. Niet enkel in grootsteden is harde aanpak van allochtoon geweld een noodzaak

Na twee steekpartijen op een kwartiertje tijd, gisteren in Sint-Niklaas, herhaalt het Vlaams Belang de eis voor een lik-op-stuk-beleid tegen messentrekkers en andere criminelen, en wil de partij dat gewelddadige illegalen zonder pardon op het eerste vliegtuig richting thuisland worden gezet. “Het ging om een zoveelste bloedig incident met Afghanen”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Behalve voor de N-VA-burgemeester, die al een tijdje uitbazuint dat de buurt veiliger geworden is, is voor iedereen de maat meer dan vol.”

Bij een eerste steekpartij – of ‘incident’, zoals het in de media steevast genoemd wordt – vlakbij het station, liep een slachtoffer lichte verwondingen op. En nog geen kwartiertje later, en amper een kilometer verder, waren bij een gewelddadige ruzie tussen Afghanen de gevolgen ernstiger. Daar werd iemand in de rug gestoken. “En het stadsbestuur blijft voor iedere vecht- of steekpartij maar de ogen sluiten”, aldus Brusselmans. “Dat deed men bijvoorbeeld ook al na massale vechtpartijen die zelfs de nationale media haalden, en waarbij een Afghaan werd doodgestoken op het Jan Breydelplein.”

“Hier past enkel zero-tolerantie”

“Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, en door de weigering om gepast in te grijpen, maakte het bestuur de situatie alleen maar erger”, gaat het Vlaams Parlementslid verder. “Iedere waarschuwing van inwoners of van horeca-uitbaters, en zo waren er de voorbije jaren meer dan voldoende, wordt gewoon van tafel geveegd. Met het voortdurende geweld, waarvan gisteren een van de trieste hoogtepunten was, oogst men nu wat men gezaaid heeft.”

Het Vlaams Belang pleit sinds jaar en dag voor een harde aanpak van dit soort allochtoon geweld. “Dat is niet enkel in de grootsteden, maar ook in provinciesteden zoals Sint-Niklaas een dringende noodzaak”, besluit Brusselmans. “Hier past enkel zero-tolerantie, een lik-op-stuk-beleid, met snelrecht en een harde aanpak en strenge bestraffingen van de daders, ook wanneer deze minderjarig zijn. En de illegalen die denken wapens te kunnen dragen of geweld te mogen gebruiken, hebben wat ons betreft geen enkel recht meer op een verder verblijf in dit land.”