Nieuws
donderdag, 19 sep 2024

Hotelopvang: geen antwoord

Foto: iStock. Hotelopvang: geen antwoord

In de Kamer ondervroeg Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) over de hotelopvang van asielzoekers. “Het is stilaan tijd om klare wijn te schenken”, aldus het Kamerlid. “Maar op de vraag hoeveel asielzoekers op dit moment in hotels worden opgevangen, hoelang die opvang nog zal duren, en hoeveel de hotelopvang de belastingbetaler uiteindelijk zal kosten, bleef het antwoord uit. En dat zal vermoedelijk ook zo blijven tot de gemeenteraadsverkiezingen achter ons liggen.”

Met bijna 25.000 asielaanvragen stevent dit land af op een zoveelste piekjaar. Samen met het aantal asielzoekers nam ook het aantal opvangplaatsen significant toe: van 26.751 plaatsen begin 2020 tot liefst 35.643 begin dit jaar. “En nog is het niet genoeg”, stelt Van Belleghem. “In de zoektocht naar bijkomende opvangcapaciteit heeft de regering al zowat overal aangeklopt, gaande van de lokale besturen, over vakantiecentra tot jeugdverblijven.”

Lange tijd was er eigenlijk maar één rode lijn, namelijk de opvang van asielzoekers in hotels. Logisch, aangezien zo’n hotelopvang een aanzuigeffect creëert, waardoor de instroom nog zou toenemen. Die rode lijn werd de facto overschreden toen de regering in december 2022 een deal sloot met het Brussels Gewest (met federaal geld zou Brussel een deel van de noodopvang van asielzoekers voor haar rekening zou nemen), dat vervolgens contracten met een aantal hotels sloot.  “Toen De Moor – na afgelopen verkiezingen uiteraard – aankondigde dat de federale overheid deze contracten zou overnemen en de hotelopvang voortaan dus rechtstreeks zou betalen en beheren, kon zelfs een blinde zien dat de fameuze ‘rode lijn’ was overschreden”, gaat Van Belleghem verder. “In tegenstelling tot wat De Moor liet uitschijnen, werden niet alleen de bestaande contracten overgenomen, maar werd ‘en stoemelings’ zelfs een nieuw contract voor bijkomende hotelopvang gesloten.”

“Het non-beleid in dit land staat in schril contrast met de weg die een land zoals Zweden bewandelt”

Van Belleghem wou van de staatssecretaris weten hoeveel asielzoekers op dit moment in hotels worden opgevangen, hoelang die opvang nog zal duren én hoeveel de hotelopvang de belastingbetaler uiteindelijk zal kosten. “Maar het antwoord bleef uit. De Moor stelde dat de instroom omlaag moet en verwees, voorspelbaar, naar het fameuze EU-migratiepact. Dat de instroom moet ingedamd worden, zal niemand – en al zeker het Vlaams Belang niet – betwisten, maar de vraag blijft waarom De Moor tot op steevast heeft geweigerd op haar woorden ook maar één daad te laten volgen.”

“Het non-beleid in dit land staat in schril contrast met de weg die een land zoals Zweden bewandelt”, besluit Van Belleghem: “De Zweden hebben niet gewacht op dat fameuze EU-migratiepact, maar hebben ondertussen zélf effectieve en efficiënte maatregelen genomen om de instroom een halt toe te roepen. De tegenstelling met Zweden kan niet groter zijn. De resultaten zijn navenant: terwijl Zweden afstevent op het laagste aantal asielzoekers in 25 jaar, ziet dit land een zoveelste piekjaar tegemoet.”