Geen herstelbetalingen en dus geen excuses aan Congo
Vandaag staat het eerste officiële bezoek van koning Filip aan Congo gepland, en allicht zal hij de spijtbetuiging die hij in 2020 neerschreef herhalen. “Van officiële excuses namens de Belgische Staat voor het koloniale verleden kan geen sprake zijn”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Daarop kunnen juridisch gezien herstelbetalingen volgen, op de kap van onze mensen die niets met Congo-Vrijstaat of Belgisch Congo te maken hebben.”
In 2020 schreef de koning al een brief met daarin zijn diepste spijtbetuigingen voor het koloniaal wanbeleid onder de private kroonkolonie van Leopold II en Belgisch Congo. “Toen ging het om een spijtbetuiging, wat nog niet gelijkstaat aan officiële excuses namens de Belgische Staat”, aldus Ponthier. “Bij officiële excuses aan Congo zouden de Congolezen herstelbetalingen kunnen eisen. Op de kap van onze belastingbetalers, die niks met de kolonisatie te maken hebben en die het zelf al zo moeilijk hebben door de aanhoudende inflatie, de exploderende energieprijzen en een globale voedselcrisis.”
“Iedereen weet dat excuses gevolgd zullen worden door een factuur”
“Het zou simpelweg misdadig zijn om geld in bodemloze Congolese putten te smijten”, vervolgt Ponthier, “want het regime van Félix Tshisekedi zit nog stevig in de greep van de clan-Kabila en wordt geplaagd door systemische corruptie. Ook Congospecialisten als Nadia Nsayi zijn ervan overtuigd dat het geld van de herstelbetalingen aan de corrupte administratie in Congo zal blijven plakken en niet voor de bevolking wordt aangewend.”
“Dat naast eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) met de koning meereist, is geen toeval”, merkt Ponthier tot slot op. “De paars-groene regering heeft een sterke focus op het Grote Merengebied en Congo in het bijzonder. We zijn niet tegen ontwikkelingshulp als dusdanig maar in de plaats van reparaties zal men allicht voor meer ontwikkelingsgeld kiezen. En ook dit is een aflaat voor de zonden van het koningshuis en de Belgische gezagsdragers, op kosten van onze burgers.”