Nieuws
donderdag, 24 feb 2022

“Geen geld voor Afrika zonder terugkeerverplichtingen illegalen”

De Europese Unie investeert meer dan 150 miljard euro in een partnerschap tussen Europa en Afrika. Dat werd bevestigd door eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) na afloop van de zesde top van de Europese en Afrikaanse Unie in Brussel. Het kadert in een ruimer plan van 300 miljard aan investeringen in de derde wereld, dat eind december vorig jaar werd afgekondigd. Voor Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang, kan er geen sprake zijn van financiële steun, onder welke vorm dan ook, zonder dat Afrika haar verantwoordelijkheid inzake migratie neemt. “We blijven Europees belastingsgeld dumpen in de bodemloze putten van Afrika, terwijl landen niet eens meewerken aan de terugkeer van eigen onderdanen.”

De Europese Unie trachtte al langer een alternatief te bieden voor het Chinese Belt & Road-initiatief dat wordt uitgebouwd in Afrika. Met het geld probeert Europa nu een “aantrekkelijk alternatief” te bieden voor de Chinese infrastructuurwerken. Het geld moet komen van de Europese begroting, de 27 lidstaten en de privésector. Opvallend verschil: waar het bij Chinese plan om leningen gaat, bevat het Europese plan voornamelijk subsidies, om de Afrikaanse economie aan te zwengelen. Een naiëve visie, volgens Tom Vandendriessche: “Investeringen moeten rendabel zijn voor Europa, en geen verkapte Sinterklaaspolitiek.”

Bovendien rijzen er vragen over de subsidies, in een tijd waar de terugkeercijfers jaar na jaar dalen. In 2019 keerden slechts 17 procent van degenen met een terugkeerbevel daadwerkelijk terug naar het land van herkomst. In 2020 was dat nog maar 13 procent. Het grote probleem blijft dat terugkeerakkoorden met derde landen onvoldoende afdwingbaar zijn. Derde landen blijken weinig moeite te doen om eigen onderdanen terug te halen. Voor Vandendriessche is dit plan dan ook de uitgelezen kans om die terugkeerakkoorden opnieuw op tafel te leggen. “Landen in Afrika moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en actief hun eigen onderdanen terug opnemen. Er kan geen sprake zijn van financiële steun, in welke vorm dan ook, zonder dat dit opnieuw op tafel komt. Bij gebrekkige medewerking, moeten we de kraan dichtdraaien”, aldus Vandendriessche.

Over een concrete herkomstverdeling van het geld werd nog niet gecommuniceerd. Er wordt verwacht dat een groot deel afkomstig zal zijn uit het Ontwikkelingsfonds van de EU-begroting.