EU-richtlijn minimumlonen is ongehoorde inmenging in bevoegdheid soevereine staten
Het Vlaams Belang verzet zich tegen het vandaag in de commissie Sociale Zaken en Werk van de Kamer besproken wetsontwerp over de minimumlonen. “Dit wetsontwerp mag dan wel een nobel doel hebben, het is en blijft een verdere ondermijning van de nationale bevoegdheden door het Europese niveau”, zegt Kamerlid Kurt Moons.
“Het wetsontwerp rond de minimumlonen dat vandaag werd besproken is een impliciete bevoegdheidsuitbreiding van de EU”, zo verklaart Moons het verzet van het Vlaams Belang tegen het wetsontwerp. “Het sociaal overleg en meer bepaald het loonoverleg behoren niet tot de bevoegdheden van de EU, maar vragen integendeel een nationaal beleid op maat van iedere lidstaat en zelfs iedere regio.”
“Dit domein hoort toe aan de soevereine staten”
Minimumloonbepaling wordt veelal via de sociale partners afgesproken, al dan niet gecorrigeerd door de politiek, en blijft aldus nog een van de enige beleidsmogelijkheden van de soevereine landen om economisch het verschil tussen de staten en regio’s te maken. “In Vlaanderen kunnen de minimumlonen inderdaad omhoog omwille van de arbeidskrapte op de markt , maar in Brussel en Wallonië zou zo’n maatregel nefast zijn voor die regio’s aangezien dit bedrijven er zou toe kunnen aanzetten niet langer te investeren in die regio’s, met nog een kleinere werkzaamheidsgraad tot gevolg” aldus nog Moons.
Eerder dan deze bevoegdheden over te hevelen naar een supranationaal Europees niveau, is het voor het Vlaams Belang net opportuun om ook binnen een Belgisch kader te hameren op de uiteenlopende behoeftes binnen België. De omzetting van de Europese richtlijn rond minimumlonen is voor het Vlaams Belang dan ook geen goede zaak. “Een Europees regulerend kader dreigt een eerste stap te zijn in meer Europese inmenging op een domein dat aan de soevereine staten dient toe te behoren”, besluit Moons. “En dat kunnen we onmogelijk goedkeuren.”