Nieuws
maandag, 10 mei 2021

“Commissie legt beslag op Europese ruimtevaart”

In 2020 besloot de Europese Commissie om het Galileo-GNSS agentschap in Praag op te waarderen tot een nieuw Agentschap voor Ruimteprogramma’s. Het doel is om Europa met een eigen satellietpositioneringssysteem minder afhankelijk te maken van het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS. “Door technische problemen, interne twisten en permanente budgetdiscussies heeft het meer dan 15 jaar en meer dan 10 miljard euro gekost om de nodige satellieten in een baan om de aarde te krijgen”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang). In januari 2021 - nog voor alle 30 satellieten om de aarde draaiden - besloot de Commissie om nog maar eens 1,47 miljard euro in het systeem te pompen zodat het er weer even tegen kan.

Voor het nieuwe EUSpace-agentschap voorziet de Commissie een begroting van maar liefst 15 miljard euro. De Commissie neemt wel zeer veel hooi op de vork, gelet op de weinig efficiënte manier waarop andere projecten in de schoot van de Commissie vorm krijgen. Dat nieuwe agentschap zal verder de bestaande programma’s Galileo-GNSS en Copernicus (aardobservatie) beheren en tegelijk nieuwe veiligheids- en defensiecomponenten beheren ter ondersteuning van grensbewaking, civiele bescherming en humanitaire interventies.

“De Europese Commissie ziet het als haar kerntaak nieuwe EU-agentschappen op te richten louter om haar macht uit te breiden”

Van de oorspronkelijke intentie om met het Ruimteprogramma het beheer ervan te vereenvoudigen komt alvast weinig in huis. De Commissie lijkt met de forse uitbreiding van de taken van het Galileo-agentschap van plan het gras voor de voeten van ESA weg te willen maaien. ESA (Europese ruimtevaartagentschap) is een intergouvernementele organisatie en een samenwerkingsplatform van Europese landen waarin de Commissie geen zeggenschap heeft.

In 2019 vroeg ESA aan de Europese Commissie om het agentschap geen naam te geven die op ESA lijkt (European space agency vs. EUspace agency), omdat ze bang is dat de Europese Commissie haar goed draaiende intergouvernementele werking zal ondermijnen. “Het is veelzeggend dat de bevoegde Commissie in het Europese parlement dit dossier nog snel aannam, nauwelijks twee dagen voor de plenaire zitting. De Europese Commissie heeft nog op geen enkel moment bewezen grootschalige projecten tot een goed einde te kunnen brengen”, reageert Annemans. “Ook hier blijkt weer dat de commissarissen enkel uit zijn op uitbreiding van hun macht en daarbij alle waarden en principes die ze van anderen verlangen aan hun laars lappen.”