Nieuws
woensdag, 04 mei 2022

België lager dan Namibië inzake persvrijheid: “Geen verrassing”

België scoort alsmaar slechter inzake persvrijheid. Dat beweren Reporters Sans Frontières (RSF) die jaarlijks een persvrijheidindex bijhouden. Dit land behaalde met de recentste editie de slechtste score sinds de start van die index en komt daarmee onder Namibië en Jamaica te staan. “Dit resultaat verbaast mij niet”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. “Maar het is desalniettemin teleurstellend. Het Vlaams Belang weet maar al te goed hoe zowel de vrije meningsuiting als persvrijheid hier onder druk staan. Vorige week werd in het zuiden van dit land nog maar eens het ‘cordon mediatique’ tegen berichtgeving over ons officieel herbevestigd. Daarnaast zorgen de federale en Vlaamse overheden zelf voor de schraalheid van het Vlaamse medialandschap door eenzijdige en oneerlijke steun.”

België zakt opnieuw in de rangorde inzake persvrijheid. Ook Nederland - waar afgelopen zomer nog misdaadjournalist Peter de Vries werd uitgeschakeld door de mocromaffia - zakt flink wat plaatsen in de lijst. Vorig jaar gaf professor Stefaan Walgrave al aan dat er problemen rond eenzijdigheid zijn binnen het Belgisch medialandschap, maar dat lag eerder aan het eigen beleid door de media. Vorige week werd zo het ‘cordon mediatique’ (het opzettelijk uitsluiten en verzwijgen van het Vlaams Belang) herbevestigd beneden de taalgrens.

De Vlaamse en federale regeringen houden zelf het media-oligopolie en dus een kleinere persvrijheid zelf in stand”

“’Tijdens de coronacrisis leek het Vlaamse nieuws op dat van Rusland of China’”, herinnert Slootmans. “En dat zijn niet mijn woorden, maar die van professor Walgrave. Er zijn met andere woorden niet enkel bedreigingen tegen persvrijheid van buitenaf, maar ook van binnenuit, door zelfcensuur en te eenzijdige rapportering van problemen. Sommige dingen worden zelfs ronduit verzwegen, denk maar aan het seksuele geweld door migranten in Duitsland tijdens nieuwjaarsnacht.”

“Ook worden de grote mediaspelers gebetonneerd in hun oligopolie door overheidssteun”, vervolgt Slootmans. “De VRT heeft met een monstertoelage van 250-300 miljoen euro per jaar de grootste redactie van het land en concurreert met belastinggeld de kleinere commerciële spelers kapot. En via Bpost-subsidies kunnen de kranten van DPG Media en Mediahuis zéér goedkoop hun papieren kranten laten bedelen. Hier bovenop genieten ze een btw-tarief van 0%, terwijl basisproducten als elektriciteit en gas een luxetarief van 21% kennen! Met die voordelen kopen DPG Media en Mediahuis zich in de Nederlandse markt, en versmachten ze kleinere digitale spelers als PAL NWS, Doorbraak en Newsmonkey. Tijd om dat speelveld gelijk te trekken.”