Zuhal Demir noemt eigen beleid ‘knettergek’ en onbetaalbaar
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelt in een interview met het weekblad Dag Allemaal haar eigen beleid in vraag. “Als ‘t van Groen afhangt, moet iedereen elektrisch rijden en een warmtepomp hebben. Wie kan dat betalen?”, klinkt het. Het Vlaams Belang wijst erop dat juist Demir en de Vlaamse regering de verplichting om een warmtepomp te installeren en het aanstaande verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2029 hebben ingevoerd. “Hypocrisie ten top”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes.
Het Vlaams Belang heeft al veel langer kritiek op het beleid dat Demir en de Vlaamse regering voert. “Het is deze regering die beslist heeft dat vanaf 2029 geen wagens met een verbrandingsmotor meer mogen worden verkocht in Vlaanderen”, zegt Claes. “Ze ligt niet wakker van de vraag of elektrische wagens tegen dan betaalbaar zullen zijn of niet. Het maakt integraal onderdeel uit van de klimaatplannen van Demir. Dus nu beweren alsof het enkel de groenen zijn die pleiten voor verplichte elektrische wagens, is ronduit leugenachtig. N-VA zit in de Vlaamse regering, Groen niet.”
“Het getuigt van een ongeziene hypocrisie van Demir om net voor de verkiezingen haar eigen beleid te proberen verstoppen”
Demir suggereert in het interview ook dat ze niemand wil verplichten om een warmtepomp te installeren. Maar ook dat staat haaks op het beleid dat de minister zelf voert. “Het is Demir zelf die warmtepompen in de praktijk verplicht heeft in nieuwbouwwoningen”, aldus Claes. “Daar mag een stookolie- of gasaansluiting niet meer en dus zal een warmtepomp het enige alternatief zijn in de meeste gevallen. Het getuigt van een ongeziene hypocrisie van Demir om net voor de verkiezingen haar eigen beleid te proberen verstoppen.”
Volgens het Vlaams Parlementslid zit de schrik bij Demir er grondig in voor een afstraffing tijdens de verkiezingen binnen enkele maanden. “Wie heeft Groen nodig als je Zuhal Demir in de regering hebt? De beslissingen van deze regering, met Demir aan het roer, zijn gedomineerd door verboden en verplichtingen die de gewone Vlaming raken die wil bouwen, verbouwen of een nieuwe wagen aanschaffen. Ze beseffen maar al te goed dat de kiezer hen daarvoor verantwoordelijk zal houden.”