Nieuws
vrijdag, 18 apr 2025

Geen honderden nieuwe treinstellen voor NMBS door gebrek aan transparantie

Foto: iStock. Geen honderden nieuwe treinstellen voor NMBS door gebrek aan transparantie

De Raad van State heeft de keuze van de NMBS om het Spaanse Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) aan te duiden als haar voorkeurspartner voor de levering van honderden nieuwe AM30-treinstellen geschorst. De vervoersmaatschappij mag dus voorlopig geen onderhandelingen opstarten met de Spaanse treinbouwer. “De NMBS lapte de regels van de transparantie aan haar laars, en dat is niet de eerste keer”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters. “En de treinreizigers zijn hiervan de dupe.”

Toen eind februari werd bekendgemaakt dat de NMBS het Spaanse CAF verkoos boven lokale treinbouwer Alstom voor de levering van nieuwe treinstellen ter waarde van 3,4 miljard euro reageerde het Vlaams Belang vol ongeloof. “Alstom, met vestigingen in Brugge en Charleroi, heeft een uitstekende reputatie inzake het bouwen van treinen. Ze leveren niet alleen treinstellen van goede kwaliteit, maar bleken bovendien ook honderd miljoen euro goedkoper dan hun Spaanse concurrent”, verduidelijkt voorzitter van de Kamercommissie Mobiliteit Troosters. “Alstom stelt bovendien maar liefst drieduizend mensen tewerk. Dit mega-order zou hun werkgelegenheid voor tien jaar kunnen verzekeren. Dan toch kiezen voor een duurdere Spaanse concurrent is volstrekt onbegrijpelijk.”

“Opnieuw zijn de treinreizigers het slachtoffer”

Dat zowel Alstom alsook de Duitse treinproducent Siemens uiteindelijk de beslissing van de NMBS aanvochten bij de Raad van State kwam nauwelijks als een verrassing. De Raad van State fluit nu de NMBS terug en stelt dat de spoorwegmaatschappij voorbij is gegaan aan het beginsel van transparantie. “Hierdoor krijgt de NMBS een verbod om de onderhandelingen met het door hun geselecteerde CAF aan te vatten. Indien de Raad beslist om de hele aanbesteding nietig te verklaren zou dit de levering van de broodnodige nieuwe treinstellen met verschillende jaren vertragen”, gaat Troosters verder. “Finaal zullen het opnieuw de treinreizigers zijn die het slachtoffer worden van de knoeiboel bij de NMBS.”

“Gebrek aan transparantie wordt stilaan het handelsmerk van de NMBS. Denk maar aan de dubieuze ICT-consultancy opdrachten die werden toegekend en het vernietigend rapport van het Rekenhof over het station van Bergen”, besluit Troosters, die minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) over dit nieuwe pijnlijk dossier aan de tand zal voelen.