Nieuws
dinsdag, 22 apr 2025

Vlaams Belang hekelt doofpotoperatie rond studierapport kilometerheffing

Hoewel er in het Vlaams Parlement de voorbije jaren al meermaals van gedachten werd gewisseld over de eventuele invoering van een Vlaamse kilometerheffing voor personenwagens, bleek een essentiële studie jarenlang uit het publieke debat geweerd. Uit recent vrijgegeven documenten blijkt dat de vorige Vlaamse regering een omvangrijk onderzoek liet uitvoeren naar de invoering van zo’n heffing, maar de resultaten nooit vrijwillig publiceerde. “Een studie die met belastinggeld werd betaald en als fundament voor het beleid moet dienen, werd gewoon onder de mat geveegd. Dat is onaanvaardbaar”, stelt Vlaams Parlementslid Bart Claes.

De bevindingen zijn nochtans allesbehalve onschuldig. Volgens de studie zou de invoering van een slimme kilometerheffing jaarlijks maar liefst 3,4 miljard euro extra opleveren voor de overheid, terwijl het effect op files beperkt blijft tot amper tien procent. Het voorstel mikt op een tarief van gemiddeld tien cent per kilometer, afhankelijk van tijdstip en voertuigtype. Instellingen zoals VIAS en VOKA pleiten inmiddels openlijk voor deze hervorming, onder het mom van ‘rechtvaardigheid’ en ‘fiscale modernisering’.

“Regering moet eindelijk klare wijn schenken”

Het Vlaams Belang herhaalt zijn principiële verzet tegen deze belastingverhoging, die de Vlaamse pendelaar treft. “Wie elke dag met de wagen naar het werk moet omdat er geen alternatief is, wordt gestraft met een extra heffing. Terwijl de federale en Vlaamse overheid al miljarden euro’s uit de zakken van automobilisten kloppen”, aldus Claes. “De regering moet eindelijk klare wijn schenken: verdwijnt het rekeningrijden nu definitief van de politieke agenda, of bereiden ze achter de schermen stiekem toch een invoering voor?”

Volgens Claes schaadt het bewust achterhouden van zulke studies het democratisch debat. “We voeren in het parlement regelmatig discussies over rekeningrijden, maar een studie die informatie geeft over de mogelijke kost voor de burger en de impact op de files, wordt doodgezwegen. Het is alsof men eerst het politieke klimaat wil rijp maken, en dan pas met de cijfers komt”, concludeert het Vlaams Parlementslid. “Bovendien werd deze piste al in gang gezet door Ben Weyts (N-VA) toen hij minister van Mobiliteit was in de regering-Bourgeois. Vandaag is hij minister van Financiën en blijft hij ermee doorgaan, ondanks eerdere verklaringen van de regering dat de kilometerheffing zogezegd dood en begraven was. Dat is geen transparant beleid, dat is manipulatie.”