Nieuws
vrijdag, 25 apr 2025

Wachttijden ontsporen, specialisten werkloos: “Vandenbroucke faalt, patiënt betaalt”

Een consultatie bij een specialist wordt in België steeds meer een kwestie van maandenlang wachten. Uit onderzoek van Testaankoop, waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht, blijkt dat patiënten gemiddeld 81 dagen moeten wachten op een afspraak. Voor een oogarts is dat zelfs 131 dagen, voor een dermatoloog 114 dagen, en voor een gynaecoloog 112 dagen. “Wie vandaag een knobbeltje in de borst voelt, moet gemiddeld 76 dagen wachten op een mammografie. Dit is levensgevaarlijk en compleet onverantwoord,” zegt Vlaams Belang-Kamerlid Katleen Bury.

Tegelijk blijven jonge arts-specialisten in snijdende disciplines als heelkunde, urologie en gynaecologie zonder werk. “We hebben wachtlijsten van vier maanden voor een gynaecoloog, en tegelijk vinden pas afgestudeerde gynaecologen geen job. Dit is het resultaat van totaal falend planningsbeleid,” aldus Bury.

“Vlaanderen betaalt, gehoorzaamt, en krijgt de tekorten”

De federale planningscommissie en minister Vandenbroucke dragen daarvoor de volle verantwoordelijkheid. “De numerus fixus heeft compleet gefaald. Vlaanderen houdt zich aan de afspraken, Wallonië overschrijdt jaar na jaar massaal het contingent, en de federale regering beloont dat door hun overtollige artsen alsnog een Riziv-nummer te geven. Intussen kampen wij met tekorten.”

Vlaams Belang eist structurele hervormingen: meer opleidingsplaatsen in specialismen met nijpend tekort, de numerus fixus herzien, en de volledige overheveling van bevoegdheden over gezondheidszorg en artsenquota naar Vlaanderen. “Vlaanderen betaalt, Vlaanderen gehoorzaamt, Vlaanderen krijgt de tekorten. Terwijl de Franstalige Gemeenschap structureel sjoemelt met quota, en het federale niveau alles toedekt,” stelt Bury. “Het wordt tijd dat Vlaanderen zijn gezondheidsbeleid in eigen handen neemt. Onze mensen verdienen tijdige, toegankelijke en eerlijke zorg – niet de chaos van Vandenbroucke.”