Nieuws
vrijdag, 25 apr 2025

Jambontaks is broddelwerk dat voor fiscale onzekerheid zorgt

Foto: iStock. Jambontaks is broddelwerk dat voor fiscale onzekerheid zorgt

In de plenaire vergadering van de Kamer hekelde volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch de meerwaardebelasting als zijnde politiek kladwerk. “De vraag is of die Jambontaks zal falen bij de juridische toets, dan wel een economische en begrotingsflop zal worden”, aldus het Kamerlid. “De teksten die nu uitlekken zijn geen eerlijke, rechtvaardige, of coherente fiscaliteit.” Het Vlaams Belang zal zich tegen deze zoveelste nieuwe belasting op de kap van de hardwerkende, ondernemende, sparende en beleggende Vlamingen blijven verzetten.  

Voor de Vlaams-nationale partij is dit wetsontwerp het zoveelste bewijs dat deze regering bij het minste in openlijke discussies vervalt. Het zogenaamd paasakkoord is nog niet koud of het gekibbel binnen de regering begon immers al opnieuw. “Dit wetsontwerp is niets anders dan knip- en plakwerk om de ideologische brokken binnen de meerderheid te lijmen”, aldus Vermeersch. “Vooruit blijft tot vandaag op dit spreekgestoelte luid roepen dat het regeerakkoord glashelder is, maar blijkbaar was dat akkoord zodanig vaag dat elke partij in de teksten van Jambon haar eigen waarheid is beginnen lezen.”

“Is dit de rechtvaardige fiscaliteit die De Wever de Vlamingen had beloofd?”

Vermeersch haalde hierbij het voorbeeld van de cd&v aan: “Daar was men enkele weken geleden nog voor een vrijstelling tot 20.000 euro, maar vandaag is men, in het kader van de Defensie-uitgaven, plots weer voorstander van meer inkomsten uit diezelfde meerwaardebelasting. Wat is het nu?” Ook merkte het Kamerlid op dat de N-VA het papiertje van Bouchez blijkbaar heeft teruggevonden: “Voor de camera’s zei premier De Wever dat er een vrijstelling komt voor wie zijn aandelen tien jaar bijhoudt. Maar volgens sommigen binnen zijn regering is dat een vergissing, en volgens anderen dan weer een bewuste toegeving…”

Alleen al de toelichting bij dit wetsontwerp bestaat uit ruim vijftig pagina's. “Ze staat vol met ingewikkelde bijsturingen, uitzonderingen en ronduit lachwekkende berekeningen, tot in de vierde graad bij familie. Het is hopeloos complex”, merkte Vermeersch tot slot op. “De politieke discussie binnen de regering, vandaag opnieuw, zorgt voor fiscale onzekerheid, een onzekerheid die verstikkend is voor het vertrouwen van diegenen die werken, ondernemen, sparen en beleggen in dit land. En dat zijn vooral de Vlamingen. Zijn dat de eerlijke belastingen, is dat de rechtvaardige fiscaliteit die De Wever deze Vlamingen had beloofd?”