Nieuws
dinsdag, 15 apr 2025

Vlaams Belang  wil onderzoek naar wangedrag top federale politie

Uit interne documenten die de Franstalige krant La Dernière Heure kon inkijken, blijkt dat er sprake is van wangedrag binnen de top van de federale gerechtelijke politie. De naam van commissaris-generaal Eric Snoeck valt daarbij.  Als dit allemaal klopt, dan bevestigen deze bevindingen wat we al jaren aanklagen. Er heerst een gebrek aan integriteit en waardering voor ons politiepersoneel”, reageert Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. Dit moet grondig worden onderzocht”.

De interne documenten maken deel uit van het CORESPO-rapport uit 2023, waarin schrijnende cijfers staan over ernstige psychosociale problemen, grensoverschrijdend gedrag en een gebrek aan vertrouwen in de politietop. Het rapport werd opgesteld op basis van een diepgaande bevraging van 1.798 medewerkers van de federale gerechtelijke politie. Het vernietigende rapport wijst op grootschalige structurele problemen binnen de federale gerechtelijke politie. In het CORESPO-rapport geeft ruimschoots de helft van de agenten aan te kampen met chronische stress en een torenhoge werkdruk. Er is bovendien sprake van 'een cultuur die gekenmerkt wordt door angst en zwijgzaamheid.’ Pesterijen, seksisme, favoritisme en intimidatie blijken daarbij geen uitzondering. Het wantrouwen in de politietop is duidelijk groot. Het bewuste rapport werd evenwel nooit officieel gedeeld met de bevoegde overlegorganen of vakorganisaties, ondanks verzoeken hierom. ”Minder dan 1 op de 10 agenten heeft er vertrouwen in dat moeilijke thema’s correct worden aangepakt”, reageert Depoortere op de onthullingen. “Een politiedienst die intern overhoop ligt, maakt geen schijn van kans tegen de drugs- en criminaliteitsgolf die onze steden en gemeenten overspoelt. Onze agenten en burgers verdienen beter. Dit moet grondig worden onderzocht én aangepakt”.

Alles wijst bovendien op het bewust achterhouden en afschermen van informatie door commissaris-generaal Eric Snoeck, die het rapport al sinds 11 april 2023 in handen zou hebben. Ook de jury die moest oordelen over de benoeming van Snoeck als commissaris-generaal – die toen reeds ad-interim op post was – ontving dit rapport blijkbaar niet. “Wat in het rapport staat, komt niet als een verrassing. Het bevestigt het vermoeden van disfunctioneren van sommige topfunctionarissen binnen onze federale politiediensten,” stelt Depoortere. 

Vlaams Belang eist externe audit  

Hoewel de feiten nog grondig onderzocht moeten worden, roepen de combinatie van het achterhouden van het rapport en de benoemingsprocedure ernstige vragen op. Het heeft er alle schijn van dat commissaris-generaal Snoeck een cruciale rol heeft gespeeld in het feit dat het rapport het daglicht niet te zien kreeg. Zo stond niets zijn hoge benoeming in de weg. Nog volgens de onthullingen zou Snoeck bijkomende goedbetaalde posten op zijn kabinet hebben gecreëerd. En dat terwijl de politie kampt met enorme personeelstekorten en geldgebrek.

“Objectieve rekrutering werd blijkbaar ingeruild voor vriendjespolitiek. Minister Annelies Verlinden (cd&v) schermde de verantwoordelijken duidelijk af, en minister Quintin (MR) zet die doofpotoperatie verder”, vervolgt Depoortere. “Als uitgerekend de functionaris die jarenlang dergelijke ontsporing toeliet uiteindelijk tot hoogste politiebaas werd benoemd, dan is dat een klap in het gezicht van elke agent op het terrein. Wij eisen een diepgaande externe audit, desnoods een parlementaire onderzoekscommissie, om dit dossier tot op het bot uit te spitten en de waarheid bloot te leggen. Deze benoemingsprocedure voor topfunctionarissen moet alleszins grondig worden doorgelicht, en moet desnoods op de schop. Het CORESPO-rapport moet bovendien onmiddellijk worden gepubliceerd.”