Vlaams Belang wil de wet op de verruimde minnelijke schikking afschaffen
Het Vlaams Belang wil de wet op de verruimde minnelijke schikking, die het mogelijk maakt dat grote fraudeurs en rijke criminelen hun straf gewoon afkopen, afschaffen. “Het recht moet ook zijn beloop kennen voor burgers met veel geld en met een dure advocaat”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Het is hoog tijd om komaf te maken met die afkoopwet, en ervoor te zorgen dat Justitie iedere crimineel zonder onderscheid daadwerkelijk veroordeelt.”
Sinds jaar en dag pleit het Vlaams Belang tegen de mogelijkheid die criminelen geboden wordt om zich tegen een afkoopsom een buitenvervolgingstelling te verschaffen. “Minnelijke schikkingen moeten voorbehouden blijven voor kleine vergrijpen”, aldus Dillen. “Voor zwaardere correctionele feiten en voor witteboordcriminaliteit moet er wat ons betreft steeds een rechterlijke controle bestaan, en een vermelding op het strafregister komen.”
“Dit leidt tot klassenjustitie”
Het Kamerlid verwijst naar enkele geruchtmakende zaken waarin de voorbije jaren het rechtvaardigheidsideaal met gemak opzijgeschoven werd voor het grootkapitaal. Zo was er bijvoorbeeld de zaak Beaulieu, een grootschalige witwasaffaire rond de West-Vlaamse ondernemersfamilie De Clerck, waarin de zes verdachten in alle discretie hun buitenvervolgingstelling kochten voor een som van om en bij de vijftig miljoen euro. Zo was er ook Operatie Zero, het grootste fraudedossier dat het Belgische voetbal ooit heeft gekend. Verscheidene voorzitters en erevoorzitters van voetbalclubs, zoals de socialist Patrick Janssens, konden daarbij de strafrechter en een veroordeling ontlopen. “En ook de toplui van de Brusselse holding Bois Sauvage ontsnapten dankzij een afkoopsom van negen miljoen euro aan een strafproces wegens handel met voorkennis en valsheid in geschrifte.”
“De organisatie van strafbare fiscale constructies, domiciliefraude of het niet aangeven van aanzienlijke inkomsten… in dit land kan het, door een wet die onder meer door de socialisten in stand gehouden wordt, allemaal straffeloos gebeuren”, besluit Dillen. “De parketten hebben veel te veel mogelijkheden om zware strafrechtelijke feiten te laten afkopen, zonder rechterlijke controle, wat de positie van de strafrechter en de onderzoeksrechter ondermijnt, en onvermijdelijk leidt tot een klassenjustitie.”