Vlaams Belang verontwaardigd over bocht N-VA in dossier station van Bergen

De vele parlementaire vragen over het totaal ontspoorde dossier van het station van Bergen bleven jarenlang onbeantwoord. “Het is volkomen onaanvaardbaar dat de controlefunctie van parlementsleden steeds botst op een ware omerta van de verantwoordelijken binnen een overheidsbedrijf als de NMBS’, aldus Kamerlid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Frank Troosters (Vlaams Belang). Hij diende een voorstel tot oprichting van een onderzoekscommissie in, maar dat voorstel werd gisteren in de Kamer door alle andere partijen weggestemd.
Het project in Bergen ging in 2001 initieel uit van een nieuwe voetgangersbrug over de sporen met een bovengrondse parking met een geschatte kostprijs van 37 miljoen euro, maar ontspoorde naderhand tot een volledig nieuw megalomaan en prestigieus station met twee ondergrondse parkings dat finaal 480 miljoen euro gekost heeft aan de belastingbetaler. Maar zelfs een vernietigend rapport van het Rekenhof en een daaruit volgende hoorzitting in de bevoegde Kamercommissie met vertegenwoordigers van de NMBS leverde geen antwoorden op. “Dit leidde tot heel wat terechte frustratie en ergernis bij diverse politieke fracties”, aldus Troosters, die daarom een voorstel indiende om een onderzoekscommissie naar de wantoestanden in dit dossier op te richten.
“Onderzoekscommissie was ultieme middel om waarheid te achterhalen”
In het rapport dat het Rekenhof afleverde stonden harde feiten. Er was sprake van tekortkomingen inzake transparantie, het met voeten treden van de regels inzake gelijkheid en mededinging bij aanbestedingen, het niet beschikbaar zijn van noodzakelijke documenten en studierapporten, mogelijke concurrentievervalsing, financiële uitgaven en vergoedingen die niet konden worden verantwoord, de dubbele rol van personen bij de interacties tussen de NMBS en dochtermaatschappij Eurogare, het ontbreken van overheidsopdrachten aan derden bij Eurogare, akten die pas ondertekend werden na de oplevering van opdrachten en het ontbreken van de contractuele basis en de berekeningsbasis van betaalde erelonen.
“Na bijna vijftien jaar van het kastje naar de muur gestuurd te zijn was een onderzoekscommissie het ultieme middel om de waarheid in het ontspoorde project van het station van Bergen toch te achterhalen”, zegt Troosters. “Elk parlementslid dat zichzelf respecteert zou dit voorstel moeten steunen.”
N-VA van voor de verkiezingen is duidelijk niet die van na de verkiezingen
Maar dat gebeurde dus niet. Dat het uitgerekend de N-VA was die tijdens de bespreking van het Vlaams Belang-voorstel het voortouw nam om de stinkende (politieke) potjes bij de NMBS toegedekt te houden en de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie weg te stemmen, is voor het Vlaams Belang bijzonder zuur. “De voorbije jaren zwoeren diverse boze parlementsleden van de N-VA dure eden inzake het achterhalen van de waarheid in dit dossier’, verduidelijkt Troosters. “Men zou tot op het bod gaan en het rapport van het Rekenhof mocht geen eindpunt zijn, zo klonk het stoer. Finaal blijken dit loze woorden te zijn geweest.”
Gisteren in de plenaire vergadering van de Kamer maakte de partij van premier Bart De Wever plots een levensgrote bocht waardoor de parlementsleden definitief buitenspel lijken gezet te zijn inzake het achterhalen van de malversaties inzake het stationsproject van Bergen. Samen met de regeringspartijen stemden ook de Open Vld en de communisten van de PVDA de onderzoekscommissie weg.