Persberichten
dinsdag, 13 aug 2024

Vlaams Belang vraagt dringend hoorzittingen om fentanylprobleem in kaart te brengen

Fentanyl, de drug die vorig jaar in de Verenigde Staten alleen al bijna honderdduizend mensenlevens eiste, is in opmars. “Ook in eigen land wordt de drug al vermengd met andere drugs, net omdat het product zo verslavend werkt”, waarschuwt voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. Samen met zijn collega-Kamerlid Dominiek Sneppe wil Depoortere hierover hoorzittingen organiseren in het parlement.
 
In een interview op Radio 1 waarschuwde Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch voor de opgang van fentanyl. “Ik denk dat de volgende regering zich bewust moet zijn dat het niet de vraag is of de drug hierheen komt, dan wel wanneer”, zo stelde Van Wymersch.

“Gezien de enorme gevaren van fentanyl moet de overheid proactief reageren, en niet wachten tot de problemen zich acuut stellen”

“Gezien de enorme gevaren van fentanyl moet de overheid proactief reageren, en niet wachten tot de problemen zich acuut stellen”, zegt Depoortere. “Daarom is het belangrijk om spoedig hoorzittingen te organiseren met specialisten ter zake, teneinde een actieplan op te kunnen stellen voor zowel politie- als hulpverleningsdiensten.”

Depoortere heeft daarom samen met zijn collega Sneppe het parlement verzocht om snel een reeks hoorzittingen te kunnen organiseren in een gezamenlijke commissie Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. “We moeten nu actie ondernemen. Als we dat niet doen, zijn we hopeloos te laat en moeten we toestanden vrezen zoals onder het beleid van de Amerikaanse president Biden de afgelopen jaren, waarbij fentanyl al honderdduizenden mensenlevens heeft geëist”, concludeert Depoortere.