Vaccinatiecampagne van minister Clarinval loopt mank in Vlaanderen

De elektronische nieuwsbrief van Vilt publiceert vandaag een artikel waarin minister Clarinval zich bijzonder optimistisch uitlaat over het verloop van de verplichte vaccinatie tegen Blauwtong en Virale Hemorragische Epizoötie (VHE). Al blijkt er nochtans aan Vlaamse kant weinig reden tot juichen. “De vaccinvoorziening loopt helemaal mank”, stelt federaal parlementslid Katleen Bury.
Minister van Werk, Economie en Landbouw Clarinval besliste in het najaar van 2024, op aandringen van de landbouw- en dierenartsenorganisaties, om de vaccinatie tegen Blauwtong en VHE verplicht te maken voor alle runderen, schapen en geiten op het Belgische grondgebied. Ook het Vlaams Belang vond dat een goede beslissing, gezien de ravage die deze virussen eerder al hebben aangericht. “Het klopt dat de minister hard zijn best heeft gedaan om bij een regering in lopende zaken 40 miljoen euro financiering te vinden voor de aankoop van deze vaccins. De praktijkdierenartsen hebben ondertussen ook al federaal geld ontvangen om de nodige vaccins aan te kopen. Maar daar stopt het goede nieuws”, aldus Katleen Bury.
“Blijkbaar geraken de Waalse dierenartsen wél aan vaccins maar aan Vlaamse zijde is het tegendeel waar: de Vlaamse dierenartsen klagen al maandenlang over onvolledige en te trage vaccinleveringen. De zwarte piet wordt daarbij lustig doorgeschoven: de vaccinproducenten klagen dat de geproduceerde vaccins onvoldoende snel worden vrijgegeven door de betrokken overheidsinstanties, terwijl de groothandels klagen dat er onvoldoende snel vaccin wordt geproduceerd. Ondertussen klagen de praktijkdierenartsen dat de bestelde vaccins niet voorradig zijn en dat zorgt vervolgens voor gefrustreerde veehouders die hun dieren nu naar de weide moeten brengen zonder vaccins. Het vaccineren achteraf zal hen bovendien veel extra werk kosten”.
En daar stopt het nog niet volgens Katleen Bury: “In de maanden maart tot en met mei worden tienduizenden magere Waalse dikbilkoeien via de markt van Ciney verkocht aan Vlaamse afmesters. Hierbij is geen enkele mogelijkheid om te achterhalen of deze dieren al gevaccineerd zijn of niet. Dat zorgt voor nog meer frustratie en verwarring op het terrein.”
Katleen Bury is dan ook niet te spreken over de misleidende hoerastemming van minister Clarinval. “De aankondigingspolitiek en de goed-nieuws-shows die onder de Vivaldi-regering dagelijkse kost waren, worden door de Arizona-ministers van de regering-De Wever gewoon verder gezet. En ondertussen worden de Vlaamse veehouders aan hun lot overgelaten”.