Persberichten
dinsdag, 11 jan 2022

Vlaams Belang resoluut: “Geen indexsprong”

“De indexering is een wapen tegen de krimpende koopkracht van onze burgers, die gaan we niet lossen.” Dat is de duidelijke reactie van het Vlaams Belang na het pleidooi van werkgeversorganisatie VOKA, die op haar nieuwjaarsreceptie pleitte voor een zogenaamde ‘indexsprong’. Dat is het overslaan van een indexeringsronde. “De prijsstijgingen zijn historisch hoog: energie, voeding, grondstoffen… noem maar op. Alles is duurder geworden”, klinkt het bij Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang). “Dat betekent dat de koopkracht van de mensen werkelijk naar beneden tuimelt en net nu wil VOKA de hardwerkende Vlaming een beetje meer loon ontzeggen? Andere maatregelen die zuurstof scheppen voor onze bedrijven zijn te bekijken, maar hier kunnen we niet op ingaan.”

VOKA, de Vlaamse werkgeversorganisatie, eist een indexsprong. Dat liet de belangenorganisatie op haar nieuwjaarsreceptie maandag weten. Maar het Vlaams Belang ziet een dergelijke ingreep niet zitten.

Indexsprong? "We gaan niet besparen op onze mensen”

“De indexering is een wapen tegen de krimpende koopkracht van onze burgers en die gaan we niet lossen”, reageert Verreyt. "Laat ons niet vergeten dat België al een loonwet kent, die de loonpositie in vergelijking met onze buurlanden tempert. Dit om de concurrentiepositie te bewaken. Bovendien konden de werkgevers vorig jaar al hun slag thuishalen toen de loonmarge op maximaal 0,4 procent werd gelegd. Het behoud van de indexering was toen een intrinsiek onderdeel van het compromis. Men kan niet van beide walletjes eten."

“VOKA vergeet verder dat de afgelopen jaren onder Michel I de werkgeversbijdrage en de vennootschapsbelasting werden verlaagd, wat een goede zaak was voor de concurrentiepositie van dit land,” vervolgt Verreyt. “En daarbovenop werden afgelopen maanden en jaren heel wat steunmaatregelen uitgetrokken om bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Nu is de moment gekomen om wat terug te geven.”

“De boodschap van VOKA is dan ook wat dubbelzinnig”, besluit Verreyt. “Enerzijds kaart men terecht aan dat we kampen met een tekort aan werkkrachten, dat er tal van vacatures blijven open staan. Anderzijds staat VOKA op de rem om meer loon te voorzien. Een loon dat voldoende koopkracht biedt, is echter een belangrijk motief om te gaan werken. Andere maatregelen om bedrijven meer zuurstof te geven moeten kunnen, maar we gaan niet besparen op onze mensen.”