Persberichten
donderdag, 24 apr 2025

Vlaams Belang wil opnieuw tweetalige huisartsenwachtpost in noorden van Brussel

Foto: iStock. Vlaams Belang wil opnieuw tweetalige huisartsenwachtpost in noorden van Brussel

“Dat Nederlandstaligen slechts in één van de zeven Brusselse huisartsenwachtdiensten in hun eigen taal terecht kunnen, is een schande, stelt Vlaams Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Op korte termijn moet er voor de Nederlandstaligen uit het noorden van het Hoofdstedelijk Gewest opnieuw een tweetalige huisartsenwachtpost in het UZ Brussel komen, zodat men niet helemaal naar Brussel-stad moet afzakken.Lootens kaartte de problematiek gisteren in het Vlaams Parlement aan bij Vlaams minister Cieltje Van Achter, die bevoegd is voor het Vlaamse Brussel-beleid. 

Tot begin 2024 werd de Nederlandstalige dienstverlening voor mensen die een huisarts nodig hebben op weekavonden en tijdens het weekend verzekerd door een tweetalige wachtpost in het UZ Brussel te Jette. “Maar die werd minder dan twee jaar na de opening al gesloten”, aldus Lootens-Stael. “De capaciteit zou onderbenut geweest zijn, omdat de zichtbaarheid en de bereikbaarheid te wensen overliet. Er werd vervolgens aangekondigd dat men een nieuwe locatie zou zoeken voor een wachtpost in het noorden van het hoofdstedelijk gebied. Maar die is er ondertussen nog steeds niet.”

De samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige huisartsenkringen, de Garde Bruxelloise-Brusselse Wachtdienst (GBBW), organiseert in Brussel op dit ogenblik zeven huisartsenwachtposten waar patiënten  terecht kunnen. Twee in Brussel-stad: één aan de Kruidtuin, die een tweetalige werking zou moeten hebben, en één bij St-Pieter. En ook één in Schaarbeek, Elsene, Etterbeek, Anderlecht en Vorst. Lootens-Stael ondervroeg hierover in de commissie Brussel in het Vlaams Parlement bevoegd minister Cieltje Van Achter (N-VA). 

“Verplichte tweetaligheid is duidelijk geen prioriteit voor N-VA”

“Zestig jaar na het afkondigen van de taalwetgeving, laten de Vlamingen nog steeds over zich heen lopen. Een N-VA-minister voor Brussel en een federale regering die geleid wordt door de N-VA veranderen daar niets aan”, stelt Lootens-Stael vast. “Het is hemeltergend dat de verplichte tweetaligheid van de hoofdstedelijke instellingen en dienstverlening nog steeds met de voeten wordt getreden.”

“Er moet eindelijk aan een efficiënte oplossing gewerkt worden voor de tweetaligheid van de eerstelijnsgezondheidszorg in Brussel. Met het oog hierop UZ Brussel en de huisartsen eens samen laten zitten lijkt me echt niet onoverkomelijk”, besluit Lootens-Stael. “Maar zelfs dat lukt niet. De reactie van Van Achter was allesbehalve geruststellend. Eigenlijk ronduit ontgoochelend. Ook in Brussel is de door de N-VA beloofde kracht van verandering nog lang niet aan de orde.”