Vlaams Belang protesteert bij staatsbezoek extreemlinkse Braziliaanse president
Vandaag gaat in Brussel de EU-Celac-top van start. Dat is een bijeenkomst van de Europese Unie en een groep van 33 landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De Braziliaanse gemeenschap in België voerde actie tegen de aanwezigheid van president Lula, die ze een dictatoriaal beleid verwijten. “Het Vlaams Belang sloot zich aan bij het protest”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Sinds het aantreden van Lula als president van Brazilië, is het land afgegleden naar een extreemlinkse dictatuur.”
Wie in het Zuid-Amerikaanse land protesteert tegen het regime van Lula wordt opgepakt en maandenlang opgesloten. De staatsmedia zitten in een ijzeren greep, en grote infrastructuurwerken die bijvoorbeeld water moesten brengen naar het droge noordoosten van het land en die onder de vorige president Bolsonaro werden ingehuldigd, werden door Lula weer afgesloten, zo klagen Braziliaanse opposanten in België aan. Samen met onder meer Cubaanse en Venezolaanse bannelingen in dit land, manifesteerden ze vandaag in Brussel tegen het staatsbezoek van Lula. Op uitnodiging van diezelfde Braziliaanse gemeenschap was ook een delegatie van het Vlaams Belang aanwezig op de manifestatie.
“Ook in Brazilië gaan socialisme en corruptie hand in hand”
“We merken dat in verschillende landen in Latijns-Amerika en in het Caraïbisch gebied de mensenrechten onder druk komen te staan door extreemlinkse en zelfs communistische regimes”, zo verklaart Samyn haar aanwezigheid. “Dat figuren zoals een Lula die een weinig democratisch beleid voeren zonder ook maar enige kritische bedenking in Europa worden ontvangen, geeft te denken.” Nochtans is het Brazilië van Lula naast Cuba, China en Venezuela zowat het enige land dat nog steeds goede banden onderhoudt met Russisch president Vladimir Poetin.
De manifestanten wezen ook op de nefaste rol die Alexandre de Moraes speelt in Brazilië. Als hoofd van de hoogste rechtbank in Brazilië wordt de Moraes beschouwd als ’s lands machtigste persoon. Hij was net zoals president Lula zelf eerder betrokken bij verschillende corruptiegerelateerde schandalen, en wordt ervan verdacht miljoenen dollars te hebben ontvangen van malafide bedrijven. De nieuwe minister van Justitie in de regering-Lula, Flávio Dino, werd als federaal parlementslid dan weer verkozen op een lijst van de Communistische Partij.
“Net zoals in België gaan ook in Brazilië socialisme en corruptie hand in hand” vult Kamerlid Pieter De Spiegeleer aan. “Wij willen met onze aanwezigheid niet enkel de Brazilianen een hart onder de riem steken, maar tegelijkertijd ook wijzen op de gevaren van een door de staatsmedia gepropageerd links en corrupt beleid – ook dichter bij huis.”