Vlaams Belang kritisch over inzet flexijobs in onderwijs en kinderopvang
Het Vlaams Belang reageert kritisch op de invoering van het systeem van flexi-jobs in het onderwijs en de kinderopvang. Volgens Vlaams Parlementsleden Jan Laeremans en Ilse Malfroot zal dit weinig effect hebben op de personeelstekorten in die sectoren. Zij wijzen tevens op de risico’s inzake kwaliteitsvereisten die lager zouden komen te liggen bij flexi-jobbers. “Lesgeven en kinderen verzorgen in professionele context zijn niet zomaar jobs die je even tussen de soep en de patatten kan doen.”
De federale regering besloot om het systeem van flexi-jobs uit te breiden en ook mogelijk te maken in het onderwijs en de kinderopvang. Door mensen die al minimum voor vier vijfde werkzaam zijn toe te laten om onbelast en flexibel bij te verdienen, wil de federale regering het personeelstekort in die sectoren aan te pakken. Deze beslissing van de federale regering komt ook tegemoet aan de vraag van de Vlaamse regering. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) verklaarde al meermaals dat hij grote voorstander is van de mogelijkheid tot flexi-jobben in het onderwijs om het lerarentekort aan te pakken.
Jan Laeremans is echter kritisch: “De job van leerkracht brengt ook planlast met zich mee. Dat zal voor flexijobbers die al een voltijdse job hebben buiten het onderwijs een te grote tijdsinvestering vergen.” Hij stelt zich ook vragen bij de kwaliteit van de mensen die zo zullen worden aangetrokken.
“Flexi-jobs zijn goed voor de horeca, maar veel minder voor het onderwijs en de kinderopvang”
Ook in de kinderopvang is de inzet van flexi-jobs niet zo’n goed idee. “Ook in de zorg moet men over bepaalde beroepskwalificaties beschikken en niet iedereen die bereid is om enkele uren in te springen in de kinderopvang heeft die”, zegt Malfroot. “Daarnaast is de gewenning van kinderen aan hun begeleider erg belangrijk. Er is een band nodig met een kind, wat moeilijk wordt als een kind dagelijks een ander gezicht van een nieuwe flexi-jobber voor zich heeft.”
Het Vlaams Belang vindt dat flexi-jobs erg goed werken in bepaalde sectoren zoals de horeca, maar niet in de zorg. “Wie geeft er zijn baby graaf af aan iemand die het kind niet kent en amper de werking van de organisatie kent?”, besluit Malfroot. “Indien men echt wil werken aan de personeelstekorten in sociale sectoren als het onderwijs en de kinderopvang, dan moet men de opleidingen hiertoe aantrekkelijker maken en de arbeidsomstandigheden verbeteren. Zodat de professionals die er van in het begin met hart en ziel voor gekozen hebben ook effectief blijven.”