Nieuws
maandag, 28 apr 2025

Vlaams Belang wil commissie Defensie samenroepen omtrent pantservoertuigen-saga

Foto: iStock. N-VA en PS gezamenlijk verantwoordelijk voor miskoop van Defensie

Het Vlaams Belang is totaal niet verbaasd over het vernietigende rapport van het Rekenhof over de aankoopdienst van Defensie. Zo lopen de kosten voor de aankoop en het gebruik van een vierhonderdtal Franse pantservoertuigen op tot liefst 14,4 miljard euro, in plaats van de voorziene 1,5 miljard euro. Kosten voor de nieuwe garages, onderhoud of munitie blijken slordig berekend en zijn niet eens voorzien. “De N-VA en de PS zijn hiervoor politiek verantwoordelijk”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Steven Vandeput (N-VA) heeft zich als Defensieminister laten rollen door de Fransen, en zijn opvolgster Ludivine Dedonder (PS) heeft op zijn programma gewoon verder gebouwd.”

Het Vlaams Belang ziet in dit debacle een zoveelste bewijs dat fusies van legercomponenten nooit een goed idee zijn. “We zijn zeker niet tegen een verregaande integratie tussen de Franse en de Belgische landmacht, zoals via eenzelfde systeem voor gevechtsvoertuigen. Maar met fusies verliest men zijn soevereiniteit”, aldus Ponthier. “Vandeput zag fusies wel als een goede strategie om nauw samen te werken met het Franse leger inzake training, onderhoud en aankoop van onderdelen en wapens. En hij hing maar al te graag zijn Belgische wagonnetje aan de Franse trein, maar het nefaste resultaat hiervan zien we vandaag: een volledig Frans overwicht in die samenwerking.”

“We kunnen echt niet meer anders dan de bestelling van de F-35’s annuleren”

“Vandeput heeft zich destijds echt als een naïef kerstekind in de doeken laten doen. Hij was zelfs niet voldoende bij de pinken om een economische return te onderhandelen bij de aankoop van de pantservoertuigen in kwestie”, gaat Ponthier verder. “De kosten voor het onderhoud en de munitie werden niet eens doorgerekend bij aankoop, en nu zijn we dus aan de goodwill van de Fransen overgeleverd, die voor wisselstukken kunnen rekenen wat ze willen. En dat terwijl onze zuiderburen zich niet eens houden aan de afspraken wat betreft de return voor België. Zoals bijvoorbeeld om hun geschut bij FN-Herstal te kopen.”

Nu blijkt dat de bestelling 14,4 miljard euro zal gaan kosten, zit Defensie met een nog groter budgettair probleem dan voorzien. “We kunnen echt niet meer anders dan de bestelling van de extra F-35's volledig annuleren. Het gaat tenslotte om peperdure toestellen, die onnodig zijn om ons luchtruim te beveiligen, en die op een NAVO-vloot van meer dan tweeduizend jets geen enkel verschil zullen uitmaken”, merkt Ponthier op. “Huidig Defensieminister Theo Francken (N-VA) voorziet heel wat middelen voor peperduur NAVO-materieel, om aan capaciteitstargets te voldoen, maar hij vergeet de bescherming van het eigen grondgebied. Het beveiligen van kritieke infrastructuur zal ook veel geld kosten. Geld dat er niet is. Zeker nu die miskoop van de pantservoertuigen zo duur uitvalt.”

Het Vlaams Belang verzoekt de commissievoorzitter om de commissie Defensie met spoed samen te roepen omtrent deze pantservoertuigen-saga, en om dossierinzage te verlenen aan het Rekenhof om andere aankopen op dezelfde manier te evalueren. Ook eist de partij een toekomstige transparantie inzake aankoopdossiers waarin alle effecten worden mee opgenomen.