België verdubbelde klimaatfinanciering Congo

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de verdubbeling van de Belgische klimaatfinanciering aan Congo, die steeg van 3 miljoen euro in 2022 naar 6,6 miljoen euro in 2023. Dit blijkt uit cijfers die Kamerlid Britt Huybrechts opvroeg bij de minister van Ontwikkelingssamenwerking Maxim Prévot (Les Engagés). “Ook deze regering kiest ervoor om de Sinterklaaspolitiek in Afrika verder te zetten”, aldus Huybrechts, “De door en door corrupte Congolese overheid is niet eens geïnteresseerd in klimaatbeleid, enkel in klimaatcenten.”
Het Vlaams Belang staat al lang kritisch tegenover klimaatfinanciering binnen Ontwikkelingshulp. De Vlaams-nationale partij reageert dan ook ontzet op de nieuwe cijfers, die een verdubbeling van de klimaatfinanciering aan Congo aan het licht brengen. “In tijden waarin steeds meer Vlamingen moeite hebben om hun energierekening te betalen en waarin onze sociale voorzieningen onder druk staan, kiest de federale regering ervoor om het klimaatbeleid van een ander land te financieren”, aldus Huybrechts. “Dat is compleet onbegrijpelijk.”
“Het systeem van klimaatfinanciering en ontwikkelingshulp moet drastisch herbekeken worden”
Volgens het Vlaams Belang kan de federale regering de juiste aanwending van onze middelen niet garanderen, door de endemische corruptie in Congo. “Zelfs de Belgische regering erkent dat er geen budgetsteun meer gaat naar Congo, omwille van die aanhoudende corruptie. Waarom pompt men dan wel miljoenen in zogenaamde klimaatprojecten, waarbij we nauwelijks controle hebben op het eindresultaat?”
Prévot benadrukt dat alle samenwerking in Congo gebeurt via Enabel of door Belgische ngo’s die geaccrediteerd zijn bij Buitenlandse Zaken. “Maar laat ons niet naïef zijn: geen enkel auditkader of controlemechanisme kan het risico op misbruik in een corrupt systeem volledig uitsluiten. Bovendien vinden de audits op de NGO’s die de federale regering financiert slechts om de 10 jaar plaats!”, besluit Huybrechts, die ook opmerkt dat het systeem van klimaatfinanciering en ontwikkelingshulp drastisch herbekeken moet worden. “Het is tijd dat deze regering prioriteit geeft aan de noden van haar eigen mensen. Er zijn géén centen over om het klimaatbeleid van Afrika mee te betalen. Wij roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van deze geldverspilling.”