Nieuws
woensdag, 25 sep 2024

Vlaams Belang eist lik-op-stukbeleid voor allochtoon ‘jongeren’geweld

Afgelopen maandag, in het Limburgse Herk-de-Stad, kregen een 15-jarige jongen en zijn 14-jarige vriendin na schooltijd zware klappen te verduren van twee allochtone amokmakers. “Steeds moeten we hetzelfde patroon herkennen: autochtone Vlamingen zijn het slachtoffer van allochtoon geweld”, reageert voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Systematische problemen, vereisen systematische oplossingen. En dat is een kordaat lik-op-stukbeleid met harde straffen.”

De feiten speelden zich af in de buurt van de Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad, vlak na schooltijd. De afranseling werd van tevoren aangekondigd, maar er werd niet ingegrepen. Het 15-jarige slachtoffer blijft achter met een gebroken kaak en twee verloren tanden nadat hij tegen de grond geslagen werd en drie trappen tegen het hoofd kreeg. Het 14-jarige meisje deelde ook in de klappen van het jongerenduo, met een ontwrichte schouder ten gevolge. 

“Ook dit voorval had voorkomen kunnen worden”

“De beelden zijn misselijkmakend”, aldus Depoortere. “Men zal zich achter de minderjarige leeftijd van de daders proberen verschuilen, maar dat mag geen excuus zijn. Deze jongeren weten maar al te goed wat ze doen. Voorvallen als deze zijn schering en inslag. Enkel harde straffen kunnen soelaas bieden.” Maandagavond arresteerde de politie Limburg Regio Hoofdstad een 16-jarige verdachte uit Diest, die al bekend is bij het gerecht. Hij werd eerder die dag voorgeleid bij de jeugdrechter in Brussel en geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. Een tweede 16-jarige verdachte werd reeds vrijgelaten onder voorwaarden.

Voor het Vlaams Belang volstaat een mak reactief beleid niet, en dringen kordate straffen en preventie zich op. “Ook dit voorval had voorkomen kunnen worden. Op z’n minst één van de verdachten was al gekend bij het gerecht”, besluit het Kamerlid. “Een zinsnede die we maar al te vaak terug zien komen. De systeempolitici zijn hiervoor verantwoordelijk zolang ze blijven wegkijken van het probleem.”