Nieuws
vrijdag, 09 apr 2021

Vlaams Belang Brussel wil actiever beleid tegen intimidatie van vrouwen

Twee van de zes Brusselse politiezones zijn begonnen met patrouilles die seksuele intimidatie van vrouwen actief opsporen. In de politiezone Brussel Noord leidde dat begin april tot een aantal successen. Het Vlaams Belang wil echter “dat alle Brusselse politiezones een dergelijk actief beleid opstarten en dat ‘rode zones’ in kaart worden gebracht en actief en ontradend wordt opgetreden tegen intimidatie van vrouwen.” 

“Slachtoffers van straatintimidatie aarzelen vaak om een klacht in te dienen. Dat is in het bijzonder het geval wanneer de feiten van intimidatie zich niet vertalen in fysiek geweld”, zegt hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie Brussel Noord in Het Laatste Nieuws. Voor de tweede keer ging daarom een patrouille van de politiezone Brussel-Noord actief op zoek naar mannen die op straat vrouwen op een intimiderende en vernederende manier aanspreken. Een vrouw en twee mannen patrouilleren zo in burgerkleding om incidenten te kunnen vaststellen en te beboeten.

Lootens-Stael over acties rond veiligheid vrouwen: Veel plannen maar weinig coördinatie door Vervoort”

“Deze aanpak blijkt dan toch te kunnen werken” stelt fractievoorzitter in het Brussels parlement, Dominiek Lootens-Stael vast. “Spijtig genoeg zijn er nog vele gekende zones in Brussel waar deze situaties waarbij vrouwen zich onveilig moeten voelen schering en inslag zijn en deze techniek nog niet wordt toegepast door de verantwoordelijke politiezone. Ik denk dan vooral aan de politiezones West en Zuid. Ik vind dat dit gerust vanuit de veiligheidsbevoegdheden van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en de gewestelijke dienst ‘Brussel Preventie en Veiligheid’ (BPV) mag gecoördineerd worden. Er worden veel plannen opgesteld maar ik zie weinig gebeuren op het terrein!”

De andere Brusselse politiezones hebben voorlopig geen concrete plannen om deze techniek over te nemen. Lootens-Stael laat optekenen dat hij hierover regeringsleider Vervoort aan de tand zal voelen. “We willen ook zo snel mogelijk uitvoering van de punten uit het Globaal Veiligheids- en Preventieplan 2021-2024 over deze problematiek en een duidelijk overzicht van de probleemzones zodat onze politie gestructureerd en ontradend kan werken”, voegt hij er nog aan toe.