Europese rekenkamer vernietigend over EU-subsidiebeleid

De Europese Rekenkamer publiceerde deze week een auditverslag dat in alle opzichten vernietigend is voor de manier waarop de Europese Commissie ngo’s subsidieert. Niet-gouvernementele organisaties mochten zich in de periode 2021-2023 verheugen in Europees manna ten belope van 7,4 miljard euro. Voor het volledige meerjarig financieel kader voor de periode 2021-2027 is zelfs 11,3 miljard euro aan subsidies allerhande voor ngo’s voorzien. “Het Vlaams Belang pleit voor de openbaarmaking van alle contracten met ngo’s, een volledige doorlichting van ngo’s en een subsidiestop van ngo’s die er een linkse agenda op na houden of buitenlandse belangen dienen”, zegt Europees Parlementslid Barbara Bonte.
Het rapport legt een ontstellend gebrek aan transparantie bloot. Bonte verduidelijkt waar het om gaat: “Terwijl het EU-transparantieregister melding maakt van meer dan 900 ngo’s die in de bewuste periode EU-subsidies ontvingen op een totaal van meer dan 3500 ngo’s, blijkt uit het auditrapport dat in werkelijkheid meer dan 12.000 ngo’s EU-middelen kregen”.
De Europese regelgeving definieert een ngo als een vrijwillige, van de overheid onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die geen politieke partij of vakbond is. Het blijkt onmogelijk een betrouwbaar overzicht te verkrijgen van de EU-uitgaven voor ngo’s, temeer omdat ook de lidstaten de aan ngo’s toegekende EU-financiering op geen enkele manier monitoren.
De doorlichting door het de Europese Rekenkamer identificeert een aantal grove tekortkomingen in het EU-beleid ten aanzien van ngo’s: de subsidierapportering is onvolledig en niet accuraat, lobbying met EU-middelen wordt niet duidelijk aangegeven ende registratie en identificatie van ngo’s is onbetrouwbaar.
“Miljarden aan belastinggeld wordt besteed aan een linkse agenda”
“De Europese Commissie controleert niet proactief op de financiële afhankelijkheid van ngo’s, met name wie erachter staat. European Movement International, met Guy Verhofstadt als voorzitter, lobbyt actief voor meer EU en kreeg daarvoor een slordige 15 miljoen euro”, gaat Bonte verder. “Een ander voorbeeld is European Environment Board, dat met o.a. Soros’ Open Society Foundation en Rockefeller Foundation twijfelachtige Amerikaanse broodheren heeft.” Nadat eerder dit jaar het schandaal losbrak rond deze ngo alias lobbyorganisatie die de pen vasthield bij de wet op de renovatieplicht, werd de procedure voor de toekenning van subsidies gestroomlijnd. De Rekenkamer stelt echter dat de problemen rond de onvolledigheid en onnauwkeurigheid van de gegevens blijven bestaan.
“Met een overheidsfinanciering met vele miljarden belastinggeld is de onafhankelijkheid van ngo’s natuurlijk onbestaande. Tegelijkertijd voeren de meeste ngo’s een uiterst-linkse politieke agenda uit”, aldus nog Bonte. “Een sprekend voorbeeld daarvan is het genderbeleid van de EU. Dat is volledig verschoven van zijn originele focus op vrouwenrechten naar een brede, ideologisch gedreven agenda rond genderidentiteit. Die verschuiving wordt niet aangestuurd door enig democratisch debat of door kiezers, maar door een machtig netwerk van ngo’s die met minstens 220 miljoen euro aan EU-subsidies en zonder enig democratisch toezicht, het beleid sturen, begrippen als geslacht een nieuwe invulling geven en dissidente stemmen het zwijgen opleggen.”
“Ngo’s zijn niet de barmhartige weldoeners zoals ze zich graag profileren”, besluit Bonte. “Het zijn activistische, professionele organisaties die op ondemocratische manier belastinggeld misbruiken om een extreemlinkse agenda aan de bevolking op te dringen. Het Vlaams Belang pleit voor de openbaarmaking van alle contracten met ngo’s, een volledige doorlichting van ngo’s en een subsidiestop van ngo’s die er een linkse agenda op na houden of buitenlandse belangen dienen”.