Nieuws
maandag, 24 apr 2023

Vivaldi toont onbestuurbaarheid België aan

Foto: VB. Vivaldi toont onbestuurbaarheid België aan

In een interview met De Zondag toont minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zich uiterst tevreden met de ‘prestaties’ van Vivaldi, Vreemd aangezien hij tegelijkertijd aangeeft met de PS niets te kunnen verwezenlijken”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het ironische is ook dat zijn partijvoorzitter Egbert Lachaert tegelijkertijd aangeeft zijn lot net niet aan Vivaldi te verbinden.”

Volgens de minister van Justitie verdient de federale regering ‘een onderscheiding’. “Een merkwaardige analyse”, zegt Pas. “In de eerste plaats kent iedereen het brokkenparcours van Vivaldi en in de tweede plaats is het duidelijk dat het een kibbelregering is die enkel bijeengehouden wordt door hun angst voor de kiezer.” In dit land regeert – alle aankondigingen van de Justitieminister ten spijt – de straffeloosheid. Groepsverkrachtingen worden bestraft met een verplicht opstelletje en cipiers gaan met gevaar voor eigen leven werken.

“Het zegt genoeg dat de partij die de premier levert, zelf aangeeft niks te kunnen verwezenlijken met de coalitiepartners”

Wat Van Quickenborne dan weer wel stoort, is de houding van PS-voorzitter Paul Magnette. De minister van Justitie stelt te betreuren dat telkenmale ambitie wordt getoond, Magnette die man is die neen zegt. “Met betreuren alleen bereik je niets”, aldus Pas. “Het zegt genoeg dat de partij die de premier levert, zelf aangeeft niks te kunnen verwezenlijken met de coalitiepartners. Maar wat had men dan verwacht als zevende partij in het parlement? In de woorden van De Croo: ‘als eerste minister zonder slagkracht ben je de dweil van je regering.’”

“Het enige wat Vivaldi, net zoals de vorige regeringen, heeft aangetoond is de onbestuurbaarheid van België”, besluit Pas. “De beide landsdelen hebben over alles verschillende opvattingen. Geen enkele Belgische regering kan een krachtdadig beleid voeren omdat voor elke beslissing het akkoord nodig is van Franstalige en Vlaamse partijen. Het gevolg is dat er in dit land ofwel niet wordt beslist, te laat wordt beslist of halfslachtige beslissingen worden genomen die ronduit nadelig zijn voor Vlaanderen. En aan die pijnlijke realiteit kan een pocherig interview zoals dat met Van Quickenborne niets veranderen.”