Vervroegde vrijlating na moordpoging op politiemensen onaanvaardbaar
Het Vlaams Belang is niet te spreken over de vervroegde vrijlating van een allochtone crimineel die enkele jaren geleden een dubbele moordpoging ondernam, en dit op twee politieagenten. “De politiemensen zijn degenen die onze gemeenschap dag na dag beschermen”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere. “Na geweld op uitgerekend deze mensen kan van vervroegde vrijlatingen, in dit geval na nog geen zes jaar van de straf van vijftien jaar, zeker geen sprake zijn.”
Op 5 oktober 2016 viel ex-bokser Hicham Diop in Schaarbeek politieman Filip De Pauw en diens collega en vriendin Kasia Marcq zonder enige aanleiding aan met een mes. “De Pauw werd tot negen centimeter diep in de hals gestoken, tot op nauwelijks enkele millimeters van de hoofdslagader. En Marcq werd bewusteloos geslagen en vlak boven het oog gestoken”, aldus Depoortere. “Voor deze laffe daad kreeg Diop 15 jaar cel. Een heel milde straf voor een dubbele moordpoging, en daar zat hij nog geen zes jaar van uit.”
“Deze vervroegde vrijlating krijg je aan geen zinnig mens uitgelegd, en al zeker niet aan de slachtoffers”
“Naar eigen zeggen zou Diop een voortdurende wrok gekoesterd hebben tegen de politiediensten sinds hij in 2011 aangereden was door een politiewagen”, vervolgt Depoortere. “Zo erg zal die aanrijding wel niet geweest zijn, daar Diop achteraf nog perfect in staat was bokser en beroepsmilitair te worden. Maar blijkbaar is voor sommigen elke futiliteit goed als motivatie voor moordpogingen op politiemensen. In Molenbeek was voor ene Karim K. bijvoorbeeld liefdesverdriet de reden om een politieagente met een autokrik het ziekenhuis in te slaan.”
“De waanzinnige strafkortingen waarmee minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) onlangs uitpakte, zouden niet gelden voor terroristen”, merkt Depoortere op, “maar daar staat tegenover dat het in dit land bijzonder moeilijk is om daadwerkelijk als terrorist beschouwd te worden. In een eerste verklaring na de aanslag stelde Diop een ‘soldaat van IS’ te zijn, maar voor de rechter was zelfs dat onvoldoende om de mesaanval als een daad van terrorisme te beoordelen.”
“Daders van geweld tegen politie zijn heel vaak jonge mannen van allochtone origine. Ze wanen zich straffeloos, verwerpen onze maatschappij en kanten zich tegen elke autoriteit”, besluit Depoortere. “Met deze vervroegde vrijlating, waarvan de voor het leven getekende slachtoffers zelfs niet op de hoogte werden gebracht, wordt weerom een totaal verkeerd signaal gegeven. Harde repressie met zware straffen zonder vervroegde vrijlatingen is de beste preventie tegen dit soort criminelen.”