Nieuws
vrijdag, 16 aug 2024

Vandenbroucke wou in zaak Medista bewijsmateriaal vernietigen

Foto: iStock. Vandenbroucke wou in zaak Medista bewijsmateriaal vernietigen

Het Vlaams Belang stelt met tevredenheid vast dat een rechterlijke uitspraak minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verbiedt voor meer dan 200 miljoen euro aan Covid-vaccins, testmateriaal en medicatie te laten vernietigen. “Niemand mag juridische onderzoeken saboteren door bewijsmateriaal te doen verdwijnen, ook socialisten niet”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe, die reeds vele parlementaire vragen stelde over de Medista-affaire. “De onderste steen moet boven komen.”

Volgens Medista, de firma die de voorraad vaccins beheerde, werd door de FOD Volksgezondheid gesjoemeld om het lucratieve contract aan de Franse multinational Movianto te kunnen geven. Een audit van de federale overheid bracht al aan het licht dat een topambtenaar de wet meermaals overtrad bij de aanbesteding. Medista diende prompt strafklacht en schakelde privédetectives in om bewijsmateriaal tegen Vandenbroucke te vergaren. “Het is de minister met het uitbazuinen van halve waarheden en hele leugens wel gelukt deze onfrisse affaire over de verkiezingen heen te tillen”, merkt Sneppe op, “maar ze blijft hem duidelijk nog steeds achtervolgen.”

“Zoals hij in de Agusta-affaire al aantoonde, heeft Vandenbroucke geen probleem met sjoemelen met belastinggeld”

Het Kamerlid wijst erop dat het Vlaams Belang van meet af aan zeer zwaar tilde aan ‘Medistagate’, en de zaak verschillende keren op de agenda van de commissie Volksgezondheid zette. “Het is nauwelijks te vatten hoe lichtzinnig de FOD Volksgezondheid onder deze socialistische minister werd geleid. Niet de ambtenaren, maar consultants namen de beslissingen en voerden het beleid”, gaat Sneppe verder. “Voor ons was het duidelijk dat Vandenbroucke zowel politiek als administratief verantwoordelijk was in dit dossier en dat hij, mocht hij enig eergevoel hebben, ontslag had moeten nemen.”

“Maar eergevoel of verantwoordelijkheid stonden vanzelfsprekend niet in het woordenboek van de niet-verkozen minister, die in de Agusta-affaire eerder al bewees geen enkel probleem te hebben met het sjoemelen met belastinggeld”, besluit Sneppe. “En net zoals hij destijds in die corruptiezaak rond de Italiaanse helikopterbouwer geld liet verbranden, wou hij nu, in de Medista-zaak, weerom bewijsmateriaal laten verdwijnen. Een geluk dat de rechter daar een stokje heeft voorgestoken. Het Vlaams Belang blijft alleszins aandringen op een grondig en snel onderzoek naar de handel en wandel van Vandenbroucke en zijn departement. De onderste steen moet eindelijk boven komen.”