Vandenbroucke laat na farma-industrie voldoende te controleren
Het Vlaams Belang is niet te spreken over de exploderende kosten voor nieuwe kankermedicijnen. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat hierin zeker niet vrijuit”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Hij heeft steeds nagelaten de nodige controle uit te oefenen op de farmaceutische bedrijven.”
Cijfers die De Morgen opvroeg bij het RIZIV tonen ontegensprekelijk aan dat kankermedicijnen in dit land zo goed als onbetaalbaar zijn geworden. Het gaat de voorbije jaren om een spectaculaire stijging. In 2014 gaf het RIZIV 338,3 miljoen euro uit aan innovatieve geneesmiddelen, in 2021 ging het al om 1,4 miljard. “Mensen die door kanker getroffen worden, hebben uiteraard alles, en dus ook al hun middelen over in hun strijd tegen die vreselijke ziekte”, aldus Sneppe. “Hiervan mag door de farmaceutische industrie op geen enkele wijze geprofiteerd worden.”
“Farmaceutische bedrijven moeten de meerwaarde van de medicijnen kunnen verantwoorden”
“Het ontbreken van een goed onderhandeld farmaplan is één van de oorzaken van de onaanvaardbare prijsstijgingen”, vervolgt Sneppe. “Maar daarnaast is ook de ziekenhuisfinanciering een boosdoener. Die zorgt er immers voor dat oncologen beloond worden wanneer ze meer innovatieve geneesmiddelen voorschrijven. En dat kan niet de bedoeling zijn, zeker omdat ondertussen voldoende rapporten, zoals van Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en het Europees Geneesmiddelenbureau, aantonen dat de nieuwe medicatie vaak niet tot levensverlenging of levensverbetering leidt.” Een uitgebreide analyse van het Europees Geneesmiddelenbureau gaf aan dat nauwelijks een derde van de medicijnen zorgde een kleine levensverlenging, en slechts één tiende voor een verbeterde levenskwaliteit.
Het Vlaams Belang eist dat Vandenbroucke veel meer controle uitoefent op de farmaceutische bedrijven. “De minister heeft er momenteel geen enkel zicht op welke klinische onderzoeken deze bedrijven doen en wat daarvan de resultaten zijn”, besluit Sneppe. “Door de bedrijven toe te laten hun geneesmiddelen snel op de markt te brengen, zonder dat de meerwaarde ervan verantwoord moet worden, zet Vandenbroucke de deur open voor misbruik, waar tenslotte alleen de farmaceutische industrie beter van wordt en zeker niet de patiënt.”