Vlaams Belang waarschuwt tegen EU-uitbreidingsplannen in de Westelijke Balkan
Het Vlaams Belang sprak zich vandaag uit in het Federaal Adviescomité Europese Aangelegenheden tegen de EU-uitbreidingsplannen in de Westelijke Balkan. Ondertussen zijn Montenegro, Servië, Bosnië en Herzegovina, Albanië en Noord-Macedonië allemaal kandidaat-lidstaat van de Unie en is Kosovo potentiële kandidaat-lidstaat. “De expansiedrift van de Unie kent zijn gelijke niet”, zegt Kamerlid Britt Huybrechts. “Niet enkel voldoen deze landen in geen enkel opzicht aan de toetredingscriteria, maar zijn zij ook een Trojaans paard voor islamitisch fundamentalisme.”
De plannen voor EU-uitbreiding naar de Balkan zijn niet nieuw. Al in 2013 trad Kroatië als eerste van deze landen toe tot de Unie. Er stellen zich echter heel wat problemen, vooraleer de andere Balkanstaten zouden kunnen toetreden. “Wat dit betreft vormen de toetredingscriteria van Kopenhagen de maatstaf, waaraan deze landen lang niet voldoen”, aldus Huybrechts. “De Westelijke Balkanlanden lijden onder wankele politieke instellingen, zwakke economieën, een gebrekkige democratie en endemische corruptie. Door hen op te nemen, destabiliseren we onze Europese economie en het evenwicht binnen onze reeds onwerkbare Unie.”
Het Vlaams Belang wijst er ook op dat kandidaat-lidmaatschap niet vrijblijvend is. Landen met deze status maken namelijk aanspraak op pretoetredingsfinanciering. “Zo voorziet de EU in een investeringsplan van bijna 30 miljard euro in de regio, waarvan al 5,4 miljard aan subsidies is goedgekeurd”, vervolgt Huybrechts, “Terwijl we in eigen land met schrijnende tekorten kampen in de zorgsector, het onderwijs, defensie etc. deelt men gretig cadeaus uit aan corrupte regimes ver van hier.” Het Kamerlid diende dan ook een schriftelijke vraag in naar de exacte bedragen vanuit België naar de Balkanlanden in het kader van EU-toetreding.
“Bescherm onze grenzen tegen elementen van radicalisering”
“We zijn geen voorstander van EU-toetreding, maar wel van evenwichtige diplomatieke en handelsrelaties met de Westelijke Balkan”, gaat Huybrechts verder. “Het is volgens onze partij belangrijk om te voorkomen dat deze landen in de invloedssfeer van Turkije of China belanden, die er een poort naar Europa in zien.”
Het Vlaams Belang waarschuwt tot slot ook voor islamitisch radicalisme in de Balkan. In tegenstelling tot het zogenaamde rechts-extremisme, waarvoor Europese leiders zo bang zijn, is dat volgens de partij wel een reëel gevaar. “Sinds een aantal jaar sponsoren de Golfstaten daar met succes het salafisme, en ontstaan er zelfs shariazones in bepaalde steden in Bosnië”, concludeert Huybrechts, “Wij roepen de regering en de EU op om geen nieuw Trojaans paard binnen te halen en onze grenzen te beschermen tegen alle mogelijke elementen van radicalisering.”