Lokale opvanginitiatieven gedaald, totale opvangcapaciteit sterk gestegen
In de media wordt vandaag bericht over de daling van het aantal beschikbare opvangplaatsen voor asielzoekers in lokale opvanginitiatieven (LOI's). “Wie de kranten leest of partijen als Groen hierover hoort, kan niet anders dan de indruk krijgen dat er minder opvangplaatsen zijn, maar het omgekeerde is uiteraard waar”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem. “Waar de LOI’s sinds 2021 met 30 procent zijn gedaald, maakte de totale opvangcapaciteit net een omgekeerde beweging. Die steeg sinds 2021 immers met 30 procent.”
Op 1 januari 2021 waren er in dit land 5.955 plaatsen in LOI’s. Dit aantal verminderde sindsdien tot 4.115 plekken op 1 januari 2025. Op vier jaar tijd gaat het dus om een daling van 30 procent. Waar de LOI’s in 2021 nog goed waren voor 21 procent van de totale opvangcapaciteit voor asielzoekers, is dat vandaag herleid tot 11 procent. “Cijfers die door linkse en extreemlinkse partijen, heel voorspelbaar, meteen misbruikt werden om een spreidingsplan van kleinschalige opvang te gaan eisen”, aldus Van Belleghem. “Over de voortdurende stijging van het totale aantal opvangplaatsen, en daar gaat het tenslotte om, wordt echter zedig gezwegen.”
“Het totale plaatje dient vermeld”
Volgens het Kamerlid zou het van enige correctheid hebben getuigd, indien de media in dit verband ook het totale plaatje hadden vermeld. En die totale opvangcapaciteit is de afgelopen vijf jaar dus significant gestegen, zomaar eventjes met 30 procent. Van 28.180 plaatsen in 2021 tot 36.205 in 2025. “En het werkelijke cijfer ligt overigens nog een pak hoger, want in dit hoge cijfer werd de hotelopvang, de opvang in jeugdcentra, en de Brusselse conventie met 2.000 plaatsen (dit is daklozenopvang die Fedasil betaalt) nog niet eens meegerekend.”
“Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) heeft het in een reactie over de huidige krapte op de woningmarkt, maar dat is natuurlijk niet de essentie”, besluit Van Belleghem. “Ze moet het probleem eindelijk bij de wortel aanpakken, en de massale instroom van asielzoekers terugdringen. Zonder de nodige structurele maatregelen, zoals het uitbreiden van de lijst van veilige landen of het verstrakken van de gezinshereniging, zal die onhoudbare en onbetaalbare instroom enkel nog verergeren.”