Nieuws
woensdag, 09 okt 2024

Vandenbroucke laat budget van de ziekteverzekering verder ontsporen

Foto: iStock. Vandenbroucke laat budget van de ziekteverzekering verder ontsporen

Het budget van de ziekteverzekering dreigt volledig te ontsporen. In juni bedroeg de overschrijding nog 79 miljoen euro, nu zou het al bijna drie keer zoveel zijn. “Het is vooral de versnelling van die toename die ons zorgen baart”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe, die hierover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan de tand voelde. “Helaas wordt er niet naar de echte oorzaak van de problemen gezocht, en morrelt men maar wat in de marge.”

Het Kamerlid merkt op dat Vandenbroucke steeds de tandartsen en de radiologen als veroorzakers van de ontsporing in het vizier heeft genomen. “Misbruiken zijn er echter in alle medische sectoren. De minister zou beter de rotte appels opsporen, en niet gemakshalve een hele sector bestraffen.”

Sneppe schuift verschillende oorzaken van de overschrijding van het budget van de ziekteverzekering naar voor. “Vooreerst de vergrijzing, waarop we niet mogen en kunnen besparen”, stelt ze. “En daarnaast de grote discrepantie tussen het noorden en het zuiden van dit land. Dat wordt maar al te vaak vergeten. Vlaanderen mag nog zo zuinig omspringen met de budgetten, het betaalt uiteindelijk toch mee de factuur van het verspillende zuiden.”

“Onze sociale zekerheid moet gesplitst worden, en afgesloten voor gelukzoekers”

“En een derde oorzaak is de migratie”, gaat Sneppe verder. “Op het Vlaams Belang na durft niemand erop te wijzen dat de migratietsunami ervoor zorgt dat onze sociale zekerheid op springen staat. De hele wereld heeft toegang tot onze sociale zekerheid en dus ook tot onze gezondheidszorg. Daarop kan heel wat worden bespaard.”

Voor het Vlaams Belang moet onze sociale zekerheid gesplitst worden, en afgesloten voor gelukzoekers. “Enkel dan kan ernstig bespaard worden”, besluit Sneppe. “Het gemorrel in de marge, waarmee minister Vandenbroucke momenteel bezig is, zal zeker geen soelaas brengen.”