Nieuws
vrijdag, 04 dec 2020

Studenten slachtoffer van hogeschoolstrijd en van inschattingsfout Vlaamse Regering

Het Vlaams Belang steunt de 200 studenten die getroffen zijn door de concurrentiestrijd onder enkele Antwerpse hogescholen. Het is nu afwachten op een goeie afloop bij het Grondwettelijk Hof, zodat ook de studenten die dit academiejaar gestart zijn alsnog hun diploma kunnen behalen. Dit blijkt onder meer uit een vraag van Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de bevoegde commissie afgelopen donderdag. “Er moet snel duidelijkheid én een goede oplossing komen voor deze studenten”, aldus Slagmulder.

Op 20 november vernam de pers de nietigverklaring van drie graduaatsopleidingen van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen door het Grondwettelijk Hof. Nochtans had die hogeschool van de Vlaamse Regering groen licht gekregen voor deze opleidingen. Maar de AP Hogeschool Antwerpen diende klacht in wegens ‘oneerlijke concurrentie’. Ze klaagde dat zij investeringen moest doen om gelijkaardige opleidingen aan te bieden die de KdG-school niet moest doen. Deze laatste verliest hierdoor nu het recht om die drie opleidingen aan te bieden. De getroffen studenten willen uiteraard de opleiding afwerken in de KdG-school en verzamelden hiervoor 7.000 handtekeningen met een petitie.

Een modeltraject van een graduaatsopleiding komt neer op twee jaar studeren. Studenten die vorig academiejaar gestart zijn kunnen dus nog afstuderen. “Maar wie dit academiejaar gestart is, heeft een probleem volgend jaar en moet uitkijken naar een andere opleiding of dezelfde opleiding aan een andere hogeschool”, duidt Slagmulder. 

Slagmulder: “Er moet gekozen worden voor een uitdovingsscenario waarbij geen nieuwe inschrijvingen meer komen, maar de nu ingeschreven studenten wél nog hun diploma kunnen halen”

De Vlaamse Regering en de KdG-school hebben gevraagd om een overgangsbepaling te voorzien voor de getroffen studenten. Maar het Grondwettelijk Hof is hier tot op heden maar gedeeltelijk aan tegemoetgekomen, en hield geen rekening met studenten die dit jaar zijn gestart of studenten die de opleiding over een langere periode dan twee jaar spreiden. De hogeschool heeft om meer uitleg gevraagd en wacht op antwoord. De minister belooft het nodige te doen, maar voorlopig blijven duidelijkheid en een oplossing uit.

“Is dit het resultaat van onbehoorlijk bestuur omdat de Vlaamse overheid op het einde van de rit de spelregels gewijzigd heeft? In hoeverre gaat het hier om een principekwestie of is het toch eerder allemaal een geldkwestie?”, besluit Slagmulder. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er inschattingsfouten werden gemaakt door deze en de vorige Vlaamse Regering”. Het Vlaams Belang hoopt dan ook dat er nu werk wordt gemaakt van het uitdovingsscenario voor de huidige graduaatstudenten én dat er in de toekomst geen andere opleidingen in gevaar dreigen te komen.