Politie kampt met tekort aan doeltreffende speekseltesten

Het aantal drugscontroles verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Dat blijkt uit cijfers van 2023 die GVA kon inkijken. Materiële tekorten en een gebrekkig opleidingsaanbod spelen hierbij een rol. “Drugsmisbruik teistert onze maatschappij en is levensgevaarlijk in het verkeer”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Ik roep de regering op om lokale politiekorpsen te voorzien van voldoende speekseltesten met een breed drugsdetectiebereik.”
Er bestaat in Vlaanderen geen uniform drugstestbeleid. Sommige politiezones voeren honderden controles uit, anderen slechts een handvol. “De regering-De Wever beloofde sterker in te zetten op de strijd tegen drugs, maar van effectieve maatregelen is geen sprake bij minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR)”, aldus Depoortere. “De problemen bestaan nochtans al jaren, mede door toedoen van hun systeempartijen.”
“Gebruikers van gevaarlijke drugs moeten uit het verkeer gehaald”
Bij lokale politiekorpsen, zoals die van Middelkerke, klinkt het dat de procedure ‘drugs in het verkeer’ toch omslachtig is. Ze voorzien dus noodgedwongen zelf een extra opleiding. “Maar dat is de taak van de hogere overheden”, benadrukt Depoortere. “Al jaren vraagt het Vlaams Belang voor een aanpassing van de opleidingstrajecten aan de complexe werkomstandigheden van vandaag.”
Ook op materieel vlak schort er heel wat: de huidige speekseltesten schieten tekort. Niet alleen in aantal, maar ook in kwaliteit. Zo detecteren ze bijvoorbeeld geen synthetische drugs of ketamine. “Ook gebruikers van die gevaarlijke drugs moeten uit het verkeer worden gehaald”, besluit Depoortere. “Hoog tijd dus voor meer en betere uitrusting voor onze agenten.”