Persberichten
vrijdag, 28 mrt 2025

Spiking: beleidspartijen dragen verpletterende verantwoordelijkheid

Foto: iStock. Spiking: beleidspartijen dragen verpletterende verantwoordelijkheid

Voor het Vlaams Belang is het opnieuw veilig maken van onze steden en uitgaansbuurten een absolute topprioriteit. “We zullen dan ook blijven strijden voor een kordate aanpak van spiking, en lokaal en nationaal voorstellen blijven formuleren”, stelde volksvertegenwoordiger en Kortrijkzaan Wouter Vermeersch vandaag in de Kamer. “We waarschuwen al jaren voor deze misdadige praktijken, maar werden weggelachen. De passiviteit van het Kortrijkse stadsbestuur en van de beleidspartijen op het nationale niveau heeft slachtoffers gemaakt. Hun verantwoordelijkheid is verpletterend.”

Reeds in de lente van 2022 voerde het Vlaams Belang in Kortrijk actie rond spiking en waarschuwde de partij voor de acute gevaren. “Maar we werden afgewimpeld en zelfs weggelachen, ook door de vertegenwoordigers van de Kortrijkse bestuurspartijen N-VA, Open Vld en Vooruit”, hield Vermeersch de in de plenaire vergadering aanwezige verantwoordelijken uit Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Axel Ronse (N-VA) en Axel Weydts (Vooruit) een spiegel voor. “Ondertussen zijn er 41 slachtoffers, en wellicht worden er dat nog veel meer. Hadden deze politieke verantwoordelijken in 2022 kordaat ingegrepen, konden veel slachtoffers en veel menselijk leed vermeden worden.”

“Meer bevoegdheden, middelen en mensen nodig om spiking effectiever aan te kunnen pakken”

Vermeersch benadrukte dat het stadsbestuur al jaren concrete maatregelen had kunnen nemen om spiking en seksueel geweld tegen te gaan: striktere handhaving en sancties, een verhoogd toezicht en politiecontroles, een intensievere samenwerking tussen lokale politie en Justitie (met Van Quickenborne leverde Kortrijk zelfs de Justitieminister), sensibiliseringscampagnes, en ook een betere ondersteuning van slachtoffers. “Maar ook federaal kan er natuurlijk véél méér gebeuren, want spiking is geen louter Kortrijks probleem”, aldus nog het Kamerlid. “Naast preventie is het cruciaal dat politie sneller bewijzen verzamelt. Momenteel duren onderzoeken veel te lang, waardoor daders ongestraft blijven en slachtoffers in de kou staan.”

Vermeersch drong bij minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) aan op eindelijk meer bevoegdheden, middelen en mensen, om spiking effectiever aan te kunnen pakken. “Mooie woorden en loze beloftes zullen niet volstaan”, besloot hij. “De politiek neemt dit probleem al jaren niet ernstig. En de vreselijke verhalen, die blijven maar komen. Slechts één dossier op honderd leidt tot een effectieve veroordeling van de dader. Verkrachting is in België, in Vlaanderen een misdaad die de facto onbestraft blijft. En die straffeloosheid is niet aanvaardbaar. Onze vrouwen, onze dochters moeten opnieuw veilig kunnen uitgaan.”