Royale opslag voor koningshuis valt niet te verantwoorden
Ondanks de noodbegroting en oplopende tekorten krijgt de koninklijke familie een royale opslag in 2025. “Terughoudendheid en soberheid zouden de ontslagnemende regering en het koningshuis in deze tijden sieren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Voor het Vlaams Belang moeten de dotaties aan het Belgische koningshuis worden geschrapt, en de partij diende met het oog hierop in de Kamer een wetsvoorstel in.
De koninklijke familie krijgt in de Belgische noodbegroting een voorkeursbehandeling en volgt het systeem van voorlopige twaalfden niet. In plaats van één, krijgt de koninklijke familie al twee kwartalen aan dotaties uitgekeerd in de voorlopige twaalfden. Bovendien wordt er een fikse indexering toegepast. In 2025 krijgen de Coburgs 340.000 euro extra. Koning Filip is daarbij de grootste slokop: hij krijgt geen dotatie, maar krijgt de gelden van de zogenaamde Civiele Lijst ter beschikking. Deze Civiele Lijst overschrijdt voor het eerst de kaap van 15 miljoen euro en stijgt in 2025 met 298.000 euro naar een jaarlijks bedrag van maar liefst 15.194.000 euro. De dotatie van Albert II stijgt met 24.000 euro. Albert ontvangt voortaan jaarlijks een slordige 1.189.000 euro. Dat bedrag is omstreden omdat Albert zijn dotatie altijd al ‘te laag’ vond, terwijl hij amper nog in het openbaar verschijnt. Prinses Astrid en prins Laurent krijgen er in 2025 elk 9.000 euro bij. Zij krijgen vanaf 1 januari 2025 respectievelijk 413.000 en 397.000 euro per jaar. Ook die dotaties staan ter discussie.
“Dotaties moeten geschrapt worden”
“De broer en zus van de koning hebben geen recht op een dotatie. Deze dotaties werden door een gewone wet toegekend, en kunnen dus ook door een gewone wet weer worden ingetrokken”, aldus Vermeersch. “Dat leden van de koninklijke familie zomaar overheidsgeld krijgen toegestopt, valt democratisch en financieel niet meer te verantwoorden.” Het Kamerlid verwijst naar de andere Europese koningshuizen, waar de leden van de koninklijke familie niet onderhouden worden met het geld van de belastingbetaler, en wel hun eigen weg zoeken.
“Het is een publiek geheim dat de financiële regelingen met de Belgische Staat mee aan de basis liggen van het immense fortuin van de Coburgs”, besluit Vermeersch. “De dotaties aan het Belgische koningshuis moeten geschrapt worden. In de Kamer dienden we met het oog hierop een wetsvoorstel in.”