Registratie fentanyl-doden België loopt mank
Naar aanleiding van de alsmaar toenemende drugsproblematiek, zal het Vlaams Belang morgen in de Kamer een hoorzitting vragen met Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch. “Alhoewel het aantal drugsdoden in dit land in de lift zit, lijkt het de traditionele politieke partijen aan enige sense of urgency te ontbreken”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe, die vaststelt dat de registratie van drugsdoden in België behoorlijk mank loopt.
De federale regeringsonderhandelaars moeten volgens Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch dringend actie ondernemen om het drugsgeweld in onder meer Brussel en Antwerpen te stoppen. Het Vlaams Belang vraagt morgen in de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken alvast een hoorzitting met Van Wymersch. Een eerdere vraag vanwege het Vlaams Belang om hoorzittingen rond het fentanyl-probleem te organiseren, werd door alle andere partijen van de hand gewezen.
Nochtans zouden deze hoorzittingen geen overbodige luxe zijn. Uit cijfers die Sneppe opvroeg bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt dat het aantal drugsdoden in dit land in de lift zit, én dat de registratie van fentanyl-gebonden zaken te wensen overlaat. “Op zes jaar tijd steeg het aantal drugsdoden in dit land van 138 in 2016 tot 193 in 2021”, stelt Sneppe vast. “Dat er eind 2024 nog steeds geen cijfers kunnen gegeven worden voor de jaren 2022 en 2023 is echter veelzeggend, en toont aan dat het de overheid aan iedere sense of urgency ontbreekt.”
Uit de cijfers die wel beschikbaar zijn, blijkt dat bijna acht op de tien drugsdoden in dit land mannen zijn. Vooral de provincies Luik (30), Henegouwen (27) en Antwerpen (25) telden samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (26) het meeste geregistreerde drugsdoden in 2021. “Even bedenkelijk is dat bijvoorbeeld een drug in opmars, zoals fentanyl, niet afzonderlijk kan worden geïdentificeerd in het mortaliteitsregister”, aldus Sneppe. “Fentanyl wordt gewoon geregistreerd onder de verzamelnaam opiaten. Het registratiesysteem zou veel verfijnder moeten zijn, om de problemen correct in kaart te kunnen brengen.”