Regering moet ingrijpen bij stijgende brandstofprijzen nu het nog kan
De brandstofprijzen rijzen weer de pan uit. Voor benzine 95 betalen we nu al maximum 1,918 euro per liter. Voor benzine 98 gaat het zelfs om 2,139 euro per liter. Ook de dieselprijs piekt en komt boven de 2 euro per liter uit. Beterschap is niet meteen in zicht. “Tanken wordt opnieuw onbetaalbaar”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De overheid moet nu ingrijpen en niet dezelfde fout maken als vorig jaar.”
Vorig jaar werden we geconfronteerd met historische brandstofprijzen. Tanken werd voor heel wat Vlamingen onbetaalbaar. Dit najaar dreigt een herhaling van dat scenario. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde gisteren nog voor een “aanzienlijk aanbodtekort” van oktober tot en met december. Het gevolg zal een (forse) stijging van de prijzen aan de pomp zijn. Het aanbodtekort komt er door een stijgende vraag en de beslissing van Rusland en Saoedi-Arabië om minder te produceren. Dat laatste is een bewuste tactiek om de prijs op te drijven.
“Toen de brandstofprijzen weer een klein beetje daalden, heeft de Vivaldi-regering de accijnzen op brandstoffen weer verhoogd”
Het Vlaams Belang vreest dat ook dit jaar weinig hulp van de overheid uit verwacht moet worden. “Wij hebben vorig jaar de regering bijna dagelijks opgeroepen om iets te doen aan de torenhoge brandstofprijzen”, aldus Vermeersch. “Maar echte ingrepen blijven uit. Integendeel, toen de brandstofprijzen weer een klein beetje daalden, heeft de Vivaldi-regering de accijnzen op brandstoffen weer verhoogd. Dat is waanzin in tijden van crisis. De inflatie hakte volgens de regering van De Croo nog niet genoeg in op onze door inflatie getroffen gezinnen.”
De partij pleit ervoor om de accijnzen voor autobrandstoffen te verlagen naar de Europese minimumaccijns. “Brandstof is een basisgoed”, aldus Vermeersch. “Het is onaanvaardbaar dat de regering daarop hoge accijnzen gaat heffen om de kas te spijzen.”