Nieuws
donderdag, 29 dec 2022

Recordaantal geschrapte treinen in 2022: “Groenen rampzalig voor openbaar vervoer” 

Foto: iStock. Recordaantal geschrapte treinen in 2022: “Groenen rampzalig voor openbaar vervoer”

Volgens een analyse door de Tijd zijn er in 2022 een recordaantal treinen geschrapt. De oude NMBS-slogan ‘Met de trein zou u er al zijn’ klopt helaas minder dan ooit”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Er zijn bij de NMBS gewoon niet genoeg geschikte mensen om alle treinen te laten rijden. Het structurele personeelstekort aanpakken, moet de allerhoogste prioriteit zijn voor de Mobiliteitsminister.”

Er werden in 2022 meer dan 38.400 treinritten die gepland stonden uiteindelijk geschrapt. Hoewel het jaar nog niet is afgelopen, breekt 2022 nu al het vorige record uit 2016 toen er 38.082 treinen deels of volledig afgeschaft werden. Dat cijfer was voornamelijk te wijten aan een meerdaagse stakingsactie. Maar met een maandgemiddelde van bijna 3.500 schrappingen dreigt de eindbalans voor 2022 ver boven 40.000 afgeschafte treinen uit te komen. Normaal gezien liggen derden zoals ongevallen of spoorlopers en externe factoren zoals het weer aan de basis van de meeste schrappingen op het Belgische spoor. Dit jaar valt vooral de impact van problemen bij de NMBS op het aantal afgeschafte treinen op. Van vier op de tien geschrapte treinen lag de oorzaak bij de NMBS zelf. In absolute cijfers gaat het om meer dan 15.000 afschaffingen. Volgens de NMBS zelf was de afwezigheid van het treinpersoneel dit jaar goed voor een op de zeven schrappingen.

“Personeelstekort aanpakken, moet de allerhoogste prioriteit van Gilkinet zijn”

“De oude NMBS-slogan ‘Met de trein zou u er al zijn’ klopt helaas minder dan ooit”, zegt Troosters. “Wie gedacht had dat een groene minister van Mobiliteit een zegen zou zijn voor het openbaar vervoer komt bedrogen uit. Minister Gilkinet (Ecolo) doet pendelaars terug meer de wagen nemen.”  

Volgens het Vlaams Belang bewijzen de cijfers het absolute tekort aan operationeel personeel bij de NMBS. “Er zijn bij de NMBS gewoon niet genoeg geschikte mensen om alle treinen te laten rijden”, aldus Troosters. “Het structurele personeelstekort aanpakken, moet de allerhoogste prioriteit zijn voor de Mobiliteitsminister. Pas als dit opgelost is en er nieuw materiaal is, kan er gedacht worden aan een verhoging van het vervoersaanbod.”