Persberichten
vrijdag, 10 jan 2025

NMBS presteerde in 2024 opnieuw ondermaats

Foto: wikimedia commons. Alex Noble NMBS presteerde in 2024 opnieuw ondermaats

De stiptheid van de treinen bij de NMBS bedroeg het voorbije jaar 89,7 procent. De stiptheid verbeterde daarmee licht tegenover het vorige jaar (87,5 procent) maar blijft nog steeds op een onaanvaardbaar laag niveau. “De vervoersmaatschappij is dus nog ver verwijderd van haar overigens al weinig ambitieuze streefcijfer van 90,6 procent, dat haar tegen 2027 werd opgelegd’, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). “Er is nog heel veel werk aan de winkel.”

Bij het afsluiten van het openbare dienstcontract tussen de overheid en de NMBS eind 2022 bedroeg de beginwaarde van de stiptheid 89,5 procent. “Nu, twee jaar later, zitten we daar dus amper boven”, merkt Troosters op. “En vertragingen van minder dan zes minuten worden niet eens meegerekend in dat cijfer. Bijkomend worden de treinen die geheel of gedeeltelijk zijn afgeschaft evenmin in de berekening opgenomen.”

Ook inzake het aantal afgeschafte treinen blijft de NMBS slecht scoren. Met 45.944 geheel of gedeeltelijk afgeschafte treinen is er van een ommekeer na het negatieve recordjaar van 2023 (46.086) geen sprake.

“De NMBS zal nog een lange en moeilijke weg moeten afleggen”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de prestaties van de NMBS inzake stiptheid en het aantal afgeschafte treinen het vertrouwen van de treinreizigers in het spoorbedrijf niet ten goede komt. “Betrouwbaarheid, degelijkheid, stiptheid, veiligheid en comfort in het treinaanbod zijn zaken die een treinreiziger ertoe aanzetten om gebruik te maken van het openbaar vervoer”, gaat Troosters verder. “Als dat niet gegarandeerd is, worden de beleidsdoelstellingen om meer mensen tot het nemen van de trein aan te zetten moeilijk haalbaar.

“De NMBS zal nog een lange en moeilijke weg moeten afleggen om de geambieerde modal-shift mogelijk te kunnen maken”, besluit Troosters, die uitkijkt naar wat de huidige regeringsonderhandelingen op termijn voor het spoorbeleid zullen betekenen. “In de eerder gelekte nota van formateur Bart De Wever (N-VA) stond zwart op wit dat hij de spoorwegen zou regionaliseren. Om tot een efficiënt spoorvervoer te komen is dat inderdaad een noodzaak. Het Vlaams Belang pleit hier sinds jaar en dag voor.”

Troosters zal in de Kamercommissie minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ondervragen over de NMBS-resultaten.