Ongevraagde verzoeken van het Europees Parlement voor mensen met handicap
Deze week boog het Europees Parlement zich over een verslag inzake de bescherming van personen met een handicap via verzoekschriften van gehandicapten en hun belangenorganisaties. Hun vragen gingen over toegankelijkheid en sociale bescherming, over arbeidsrechten en het recht op zelfstandig wonen in de gemeenschap. “Dit gaat van aanpassingen aan gebouwen, maar ook websites en mobiele apps en ondersteuning van mantelzorgers of het meer uitgebreide aanbod van gebarentaalondersteuning,” licht Tom Vandendriessche toe. Al deze verzoeken onderschrijft onze partij graag. “Wij ondersteunen ook hen die in het leven slechtere kaarten gekregen hebben.”
De linkse partijen - zowel liberalen, socialisten, groenen en communisten - doen echter niet liever dan elke gelegenheid aangrijpen om hun eigen politieke agenda door te drukken. “Hen kan het gewoon niet schelen of de mensen met een handicap hulp kunnen krijgen”, betreurt Vandendriessche. Nochtans zou je in deze kwestie bijna een unisono ondersteuning verwachten. “Maar Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) die verkoos liever het aanvragen van specifieke ontheffingen van naturalisatietoetsen. Ons land is voor de Open Vld dus nog steeds niet ‘open’ genoeg.”
“Linkse partijen promoten Europa als dé bestemming voor vreemdelingen met handicap in plaats van onze eigen mensen met handicap te ondersteunen”
Vautmans pleitte er zelfs voor dat kinderen uit taalminderheden en kinderen met speciale onderwijsbehoeften tijdens hun eerste jaren les zouden kunnen krijgen in hun moedertaal. “Open Vld bewijst weer nul historisch besef te hebben, de taalwetgeving in België te negeren én geen benul te hebben van de praktische, onmogelijke consequenties, mocht dit effectief een absoluut recht voor anderstaligen worden,” reageert Vandendriessche. “Niet alleen is er de verfransingsdruk in de Vlaamse rand, die nu al reikt tot Liedekerke en verder, maar telt bijvoorbeeld een stad als Antwerpen 166 andere nationaliteiten. Wat voor een onbetaalbare toren van Babel zal een school zo worden?”
Verder is het schier onmogelijk en onbetaalbaar om leraren te vinden die naast de noodzakelijke bijzondere kwalificaties ook nog de specifiek gevraagde moedertaal machtig zijn. Ondertussen staan er bovendien volgens de laatste berichten in Vlaanderen alleen al maar liefst 16.600 mensen met een handicap op de wachtlijst voor aangepaste zorg. “Tot op heden wachten personen met de meest dringende zorgnood drie jaar op hun ‘persoonsvolgend budget’. Schoolkinderen met beperkingen zitten vaak uren per dag op de bus. Dat Open Vld daar eens prioritair werk van maakt”, besluit Vandendriessche.