Persberichten
maandag, 06 jan 2020

Onderwijsminister wil aandeel anderstalige vakken in bacheloropleidingen optrekken naar maximum 50%

Weyts bevordert verengelsing Vlaams hoger onderwijs

In het ontwerp van het nieuwe onderwijsdecreet heeft de Vlaamse regering beslist om het toegelaten percentage anderstalige vakken binnen Nederlandstalige bacheloropleidingen op te trekken van 18,33 naar maximum 50 procent. In feite betekent dit dat in de toekomst de helft van een Nederlandstalige bacheloropleiding in het Engels kan gegeven worden.

Kristof Slagmulder, lid van de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement, reageert afkeurend op deze maatregel: “Ik stel vast dat deze beslissing niet in het regeerakkoord staat en ook niet vermeld wordt in de beleidsnota van N-VA-minister van Onderwijs Ben Weyts. Ik betreur dat een minister die tot een partij behoort die zogenaamd wil inzetten op de Vlaamse identiteit blijkbaar zelf vergeten is welke strijd er in het verleden is gevoerd om universitair onderwijs in het Nederlands te verkrijgen in plaats van het Frans.”

De Vlaamse regering zet met deze maatregel inderdaad de deuren open voor een ontnederlandsing van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Er is bij deze beslissing overigens geen rekening gehouden met negatieve invloeden die deze verengelsing op de kwaliteit van het academisch onderwijs heeft. Kristof Slagmulder: “Bovendien vrees ik dat meer verengelsing de democratisering van het hoger onderwijs in het gedrag brengt. De regering stuurt hiermee een verkeerd signaal uit alsof Nederlands geen volwaardige instructietaal zou zijn binnen de academische wereld.”

Voor het Vlaams Belang moeten alle Vlamingen het recht hebben om in het hoger onderwijs in de eigen taal een volledige academische opleiding te volgen. Een andere taal dan het Nederlands gebruiken kan enkel wanneer dit een duidelijk aantoonbare meerwaarde biedt.

Het Vlaams Belang dringt er bij minister Weyts daarom op aan deze voorgestelde maatregel terug te schroeven en reikt hem de hand om samen werk te maken van een kwaliteitsvol Vlaams hoger onderwijs waar het Nederlands niet stiefmoederlijk behandeld wordt, maar een volwaardige academische taal blijft. Kristof Slagmulder kondigt aan de kwestie op de agenda van de commissie Onderwijs te zullen zetten.