Fysieke agressie tegen leerkrachten in 4 jaar met 65 procent gestegen

Het aantal gevallen van slagen en verwondingen tegen leerkrachten is op vier jaar tijd met liefst 65 procent gestegen. “Er is dringend nood aan een actieplan tegen geweld op onze scholen”, stellen Vlaams Belang-parlementsleden Barbara Pas en Roosmarijn Beckers.
Fysieke agressie tegen leerkrachten is een groeiend probleem in onze onderwijsinstellingen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas opvroeg bij Binnenlandminister Bernard Quintin (MR). “Tussen 2020 en 2023 – het laatste jaar waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn – is het aantal geregistreerde gevallen van slagen en verwondingen tegen personeel van onderwijsinstellingen in Vlaanderen met 65 procent toegenomen”, zegt Pas.
Voornamelijk de provincie Antwerpen met 139 gevallen in 2023, en de provincie Oost-Vlaanderen (103 gevallen) spannen daarbij de trieste kroon. Voor heel Vlaanderen werden er voor het jaar 2023 357 gevallen geregistreerd, tegenover 217 voor het jaar 2020. Maar het fenomeen beperkt zich niet enkel tot Vlaanderen. “In Brussel steeg het aantal gevallen tussen 2020 en 2024 zelfs met 90 procent, en ook in Wallonië viel er in diezelfde periode een stijging met 54 procent te noteren”, aldus Pas.
“We pleiten voor een combinatie van preventieve maatregelen en strenge sancties”
De Vlaams-nationalistische partij is dan ook alles behalve gelukkig met deze evolutie, en roept op tot maatregelen. “Er moet een hardere aanpak van geweld en intimidatie op scholen komen, met bijzondere aandacht voor geweld tegen leraren. We pleiten daarbij voor een combinatie van preventieve maatregelen en strenge sancties om het probleem aan te pakken” verduidelijkt Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist Roosmarijn Beckers. “Tuchtprocedures dienen danig ingekort te worden, zodat probleemleerlingen veel sneller kunnen worden geïsoleerd en richting tuchtinternaten gestuurd.”